Bostadens styelseordförande häpnadsväckande passiv

Dagens kommunfullmäktige i Umeå har diskuterat hur kommunens bolag tar hand om ägardirektiven. Det var Anders Sellström (kd) som ställde frågan. Och svaret från kommunstyrelsens ordförande var ovanligt rörigt.

Det mest anmärkningsvärda var emellertid att Bostadens ordförande inte visade några som helst tecken på att engagera sig och besvara frågorna. Det är faktiskt aktiebolagets styrelse som tar emot kommunens ägardirektiv. Den här gången handlade det bl.a. om att vi ville att kommunens bostadsbolag ska bygga seniorboenden i Obbola och Sävar. Tidigare har det handlat om sociala övergångsboenden.

Det börjar torna upp sig en rad frågor om hur Bostadens styrelsearbetet egentligen fungerar. Jag har efterlyst en snabb kontakt mellan styrelserna i Bostaden och Umeå kommunföretag. Jag anser att aktiebolaget är en bra och effektiv form för verksamheter i kommunen som har avgifter och kundbetalningar som bas. Men det förutsätter att bolagens ledningar sköter sin roll.

Det handlar inte bara om relationen inom kommunen. Våra bolag ska jämföras med alla andra bolag på marknaden i Sverige och ibland utanför våra gränser. Även kreditgivarna och hyresgästerna brukar vara uppmärksamma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.