Omväxlande veckor med etik och vägfrågor

En del veckor är riktigt omväxlande. Denna vecka avslutas med teatern Fröken Julie och offentlig möte om byggplaneran på Ön. Tidigare handlade det om bilbesiktning, skyddsrond, folkhögskolan i Strömbäck, hösstämma, Umegala och i fredags möte med Statens medicinetiska råd (SMER).

Föredragningslistan från SMER-mötet kan vara lite intressant för att visa vilka etiska frågor som vården är mitt uppe i.
– Integriteten kring dataregistrering och läkemedel
– Barn och ungdomars ställning i sjukvården (hälso och sjukvårdslagen saknar helt beskrivningar om detta)
– Hybridembryon och schimärer
– Vård och åtgärder i livets slutskede
– Sjukvård för asylskönade och gömda
– Kritisk granskning av Prioriteringscentrums rapport ’Vårdens alltför svåra val’

Att läsa in och resonera om frågorna upplever jag anstränger på ett annorlunda sätt. När man flyger hem efter dessa möten är hjärnan ’utpumpad’ och en del rubrikfrågor i media känns lite bagatellartade.

SMERs möten hålls i riksdagens lokaler. Både korridorerna och lunchen blir ofta platsen för spontana möten och ordbyten. Jag skulle kunna berätta mer om Umeås väglösningar, energipolitik och inlandsseminariet i Vilhelmina nästa måndag. Men det får vänta tills en del frågor är klara.

En sak är säker beträffande Umeås väg- och järnvägsfrågor: Det gäller att arbeta fram förslag som både klarar ekonomin och som inte provocerar miljön och befolkningen. Det gäller både intrång och värdefulla miljöer efter älven. Därför försvann den västlig länken förbi Backens kyrka. Ett annat tips är att en vägdragning väster om Prästsjön löser påde väg och stickspårsfrågor på bästa sätt.

En kommentar

  1. Arne

    Ja, just det! Håller med dig!
    Väster om Prästsjön…
    Varför tränga in vägen mellan sjön och de stackars barnfamiljer som bor där.
    Framför detta mer tydligt i media, att ni förordar detta alternativ, så tror jag ni är partiet som nappar åt er mest väljare vid nästa val!
    Vi är en stor opinion som vill ha det så här! Rädda befolkningen och miljön!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.