Den som debattera Umeås planering riskerar demokratisk halshuggning?

I söndags arrangerade Centerpartiet ett möte om Öns planering. Vi ville bredda och fördjupa debatten bl.a. med hjälp av tre erfarna inledare stina Fahlgren, Torbjörn Einarsson och Lars Westin. Vi tror att Umeå vinner på att problematisera debatten om planeringen – både för sakens och demokratins skull.

Kompissarna Lennart Holmlund och Anders Ågren har på VKs bloggtjänst snabbt kommenterat mötet – utan att vara med på mötet. Särskilt Lennart Holmlund använder tekniken att gå till personangrepp och utifrån detta strypa debatten. Den metoden är tyvärr karaktäristisk för debatten om Umeås planering dvs lås snabbt en fråga till ett alternativ, skapa någon form av majoritet och bekämpa debatten som uppstår. Samråd och utställningar blir formaliteter. Den som deltar i debatten om Umeås planering riskerar demokratisk halshuggning.

Vad sades på mötet om Ön? Många knöt an till den s.k. värderos som försökt fånga olika värden och värderingar i enplanering som ska bygga på ett ekologsikt och hållbart perspektiv. ekologi, socialt engagemang och förstås ekonomin är viktiga aspekter.
Just trafikfrågorna om bilar, bussar och inte minst cyklar är alltid viktiga. Men även möjligheterna att skapa bra förutsättningar för socialt och miljömässigt engagemmang är centralt för diskussionen. Alltihop syftar till att stärka attraktiviteten för Ön och Umeå.

Det finns några frågor som behöver belysas:
Hur skapas en miljö som bättre balanserar trafiken så att gatorna förblir mötesplatser och inte barriärer?

Boende, arbetsplatser, gröna miljöer och vattnet ska hitta en harmoni. Södra spetsen är riktigt intressant. Samma sak gälle bägge sidor på Lillån.

Olika verksamheter i form av affärer, verkstäder, små företag måste få en bra plats?

Hur skakar vi loss från den påverkan som Bostaden lagt över Ön-frågan efter förra årets märkliga turer? Många förfasades över fyrkantigheterna i de skisser som presenterades då.

Hur stärker man möjligheterna till ett bra socialt engagemang i vardagen? Ska Ön i första hand vara en egen stadsdel eller bli en förort till City?

Allt som görs kan göras rätt eller fel oavsett skala och storlek?

Men för att återföra resonemanget till början: Den som vill debattera Umeås planering ska inte behöva riskera demokratisk halshuggning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.