S i Västerbotten ger upp – igen.

Väl hemma från ett besök i Storuman läser jag på VKs internetupplaga att socialdemokrater i Västerbotten kastar in handduken inför det fortsatta samtalet kring hur en region eller regioner i Norra Sverige kan se ut. Jag förstår möjligen frustrationen men inte taktiken.

Pressmeddelandet från Bergqvist och Lundgren kan var en förhandlingstaktik? Men är det ett slutgiltigt besked från s i Västerbotten är det ett olyckligt sätt att ge bromsarna rätt.

Vi vet att kommuner i Jämtland och Medelpad vill se andra lösningar. Det kan även vara ett sätt att förhandla och olika signaler jag fått är att förespråkarna för en tvärregion trots allt fått ett begränsat stöd och numer försöker skapa bästa möjliga förhandlinsgposition.

Det är dessutom dags att beskriva hur olika kommuner och nuvarande län skulle synas i en ny region. Västra Götaland spikade snabbt en karta över olika funktioner och ansvar som gav alla delar en uppgift. Därefter skrevs detaljerna. Samma sätt kan fungera i norra Sverige.

Om s i Västerbotten kastar in handduken är det på tok fel signal vid fel tillfälle.

Jag ser frågan framförallt utifrån sjukvårdens och forskningens perspektiv. Det sker förändringar ganska snabbt vid sidan av regiondiskussionen. Skulle norra Sverige tappa tempo i relation till Sverige söder om oss
är vi mycket illa ute. Det gäller att skapa framtidstro, underlag för bra sjukvård och forskning. Motsatsen är att vi tappar farten och kompetens genom att människor flyttar och byter plats att agera från. Om vi tänker att vår regionfråga ligger stilla framtill efter 2014 kommer ändå varje framstöt att hitta nya samverkansformer inom hälso- och sjukvården lätt att bromsas med hänvisning till kommmande regiondikussion!!

Jag hoppas att socialdemokraterna i Västerbotten inte ger upp – igen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.