Umeås huvudvärk: Regionen tappar!

Befolkningssiffrorna för 2007 bekräftar att Umeå kommuns ökning fortsätter att vara lägre än planerat. Högkonjunkturen brukar vara mindre opositiv för universitetsorter. Men bortsett från detta verkar benägenheten att flytta från Umeå ökar. Umeå håller siffrorna mest med hjälp av barnafödandet samt invandringen.

Centerpartiet har länge pekat på betydelsen av utvecklingen i Umeåregionens kommuner. I praktiken spelar kommungränderna allt mindre betydelse för arbete, boende, fritid m.m. Därför är det ännu mer bekymmersamt att Umeåregionens befolkning stagnerat.

Umeå kommun har ökat från 103 151 personer år 1997 till 111 771 personer 2007. Umeå regionens kommuner exklusive Umeå kommun visar en minskning från 33 250 personer år 1997 till 30 839 år 2007.

Planeringen framöver måste sikta på att stärka regionens befolkningstillväxt istället för att bara stirra sig blind på Umeå kommuns befolkning. Vad hjälper det om Umeå ökar om underlaget runt om stagnerar eller minskar. Därför är det viktigare att sikta på regionens befolkningsutveckling istället för den ganska verklighetsfrämmande fokuseringen på Umeå 200 000.

2 kommentarer

  1. Tommy Hedman

    Sven-Olov Edvinsson har inte särskilt kunnig i utvecklingsfrågor. Detta var känt sedan tidigare. Att han dock är så naiv och tror att befolkningstillväxten skall komma i övriga kommuner i regionen är ju häpnadsväckande. Han kan ju fråga en kulturgeograf hur befolkningsmönster ser ut… Bjurholm, Vindeln, Robertsfors etc kommer att fortsätta tappa därför att det inte är tillräckligt attraktivt.
    /Tedman

  2. Leif Holmström

    Du har rätt fast av fel orsak Sven-Olov.Det är nog så att kommunerna runt Umeå som någon bestämt ska kallas”Umeregionen” eller värre ”kranskommuner”, tappar och skulle behöva växa men inte för att Umeå ska bli större, utan för att de själva måste hålla ställningarna. De flesta av de södra västerbottenskommunernas innevånare känner för sin egen kommun. Även om många kommunpolitiker helt krasst inser att det är svårt, om det nu är pga att dom inte är attraktiva som ”tedman” anser tvivlar jag på. De jobbar i egna, självständiga kommuner och bör alltså verka som sådana. Visserligen känner sig nog flera av kommunerna i södra Västerbotten som blodtransfusionspåsar som ska hålla hjärtat – Umeå – igång men alla kommuner har ett eget hjärta och behöver själva sitt blod så länge vi nu är egna kommuner, men det är en annan framtida debatt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.