Hållbar utveckling och betydelsen av regioner

Äntligen en konerensdag som borrar lite mer på djupet om hållbar utveckling dvs miljö, klimat, social trygghet m.m. Sitter och lyssnar på erfarenheter av arbetet i Västra Götaland. Och jag blir avundsjuk över västsvenskarnas framsynthet. Jag har flera center-kompisar som aktivt drivit regionfrågan i Västra Götaland bla Kent Johansson. Nu ställs frågorna i Umeåregionen men även i Västerbotten och allra helst i norra Sverige. Och då upptäcker vi att vi i norr dels är sent ute. dels fortfarande sliter åt olika håll. Som tur är politiken i Umeå ändå ganska överens.

Egentligen borde vi fokusera på hur tillväxt och framgång skapas. Inte utgå från elände och problem.
På insädarsidorna försöker en och annan lura andra att bensin och transporter inte är ett klimatproblem. andra gör allt för att sätta stopp för vindkraften därför att synfältet störs.

Vi borde prata mer om vilke nytta vi har av varandra inom umeåregionens olika delar. Senaste 20 åren växer Umeå medan kommunerna runt om krymper ordentligt. Det är ett problem. Vi behöver värme och aktivitet i alla kommuner. Då får vi bästa harmonin med naturens förutsättningar, valfriheten för människorna samt produktion och tillväxt bland många små företag, gröna näringar och andra kvaliteter.
Jag vill verkligen lägga till kulturens betydelse i vardagslivet. Här kan Umeås satsning inför kulturhuvudstadsåret 2014 vara en riktigt bra, gemensam utmaning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.