Dags att fira Robert Mugabes svanesång

Reinfelt kan ta många initiativ att stödja Zimbabwe efter Mugabes fall

Signalerna från Zimbabwe verkar onekligen lovande. Diktaturens parti ZANU-PF har förlorat makten även i det officiella valresultatet. Nu väntar alla på att president Robert Mugabe ska kasta in handduken. Han ar säkert ordnat pensionen – utomlands.

Zimbabwe – landet med de stora stenarna – har gått igenom den allra värsta utveckling man kan tänka sig. Det finns en maktterror. Det har utvecklats en speciell fattigdom och kriminalitet. Men det finns även en sällsynt överlevnadsförmåga bland människor.

Jag besökte Zimbabwe senast 2004 och mötte fattigdomen, kriminaliteten, misstänksamheten och uppgivenheten. Vi mötte även unga och kraftfulla människor som kämpade vidare. Jag minns särskilt en grupp med unga kvinnor, alla mödrar med barn med funktionshinder. Kvinnorna hade bildat ett kooperativ – De broderande mödrarna. De broderade T-shirts och andra klädesplagg som de sålde för att tjäna sitt uppehälle. Männen försvann ofta från familjerna när de handikappade barnen föddes. De ensamma mödrarna tappade även i social status.

Politiken och det styrande partiet förnekade problemet dvs att det existerar funktionshinder. Men hursomhelst saknas resurserna att hjälpa. De pengar de fick för de T-shirts de sålde måste de använda samma dag annars blev de värdelösa efter en vecka p.g.a. Zimbabwes helt osannolika inflation.

President Mugabe hade drivit igenom lagar som förbjöd samlingar fler än fem personer. Dessutom förbjöds frivilligorganisationer – NGOs- att bedriva sitt arbete. En av medarbetarna inom Kooperation utan gränser fick sitt nybygda hus förstört genom brand. Hennes zimbabwiske make överfölls och mördades påväg hem frånett besök i Sydafrika.

Jag kommer att fira Robert Mugabes svanesång. Jag ska bära t-shirten från de broderande mödrarna samtidigt som de ska fortsätta få mitt måndsbidrag i form av pengar. Jag ska på alla sätt agera för att Sverige och EU verkligen möter tiden efter Mugabes fall med storsatsningar för att möjligen återge Zimbabwe styrkan. Människorna tror jag har förmågan att formulera en försoning med terrorn. De undviker säkert konflikter, vapenstrider och ytterligare katastrofer.

Mugabe har inte gillat Sverige. Alltså har Sverige ett gott anseende bland människorna. Stasminister Reinfeldt har redan tagit striden efter det att Sveriges ambassadör kritiserats för en tid sedan. Jag hoppas att Sverige kan agera snabbt och rakt på för att stödja Zimbawe efter Mugabe.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.