Läkarutbildningen är en föregångare i regionarbetet

Igår träffade jag universitetsledningen tillsammans med Magnus Wallerå (c) från statsrådsberedningen.Vi talade om flera prioriterade områden men fokus var mest på läkarutbildningen. Umeå har redan beslut om att få utöka med 20 platser men vi hoppas på ytterligare 20 platser. Medicinska fakulteten utvecklar en modell där hela regionen deltar för att utbilda läkarstudenterna under den kliniska delen. Ett antal studenter kan helt enkelt välja Östersund, Sundsvall och Sunderbyn när det är dags att gå de kliniska kurserna. Det behövs lärare, lokaler, och bostäder på de olika orterna. Patienterna finns redan på plats. Dessutom finns möjligheter att utveckla forskning. Fakultetens modell är ett alldeles utmärkt exempel på hur nya samarbeten inom regionen kan utvecklas och att gamla revirgränser suddas ut.

Samma gäller för en rad områden. Förutom hälso- och sjukvård kan brancher som kommunikationer, turism, kultur, näringar inom skog, gruvor IT, tjänstesektorn jobba bättre om vi satsar stenhårt på att utveckla regionen. När vi arbetar i Umeå med kulturhuvudstadsåret 2014 är porten mot det nordliga rummet det starkaste perspektivet i projektet. Vi behöver synliggöra våra norra bredgrader både för oss själva men allra mest för resten av Skandinavium och Europa.

Därför är utvecklingen av den nya läkarutbildningen så intressant!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.