Bra Odell! En dag i Österbotten.

BRA ODELL!
När statsrådet Mats Odell fick rapporten om förslag till regioner i Sverige fick norra Sverige tummen upp och att Odell tänker föreslå att vi får gå vidare. Det har kommit ansökningar från de tre landstingen i norr och den viljan måste få genomslag. Jag är så fullständigt övertygad om att sjukvården, kommunikationerna och näringslivet skulle kunna må mycket brättre om samhället organiserar sig annorlunda. Statens styrning kommer närmare, regionen får större svängrum för att möta nya utmnaningar. Alla landsting i norr har ett knepigt ekonomiskt läge och enda vägen att komma vidrae ur detta läge går via säkrare resursanvändning.

EN DAG I ÖSTERBOTTEN
Idag har Kvarkenintresserade från Umeå, Övik, Vasa, Nykarleby och Karleby m.fl träffats i Nykarleby. Jag blev inbjuden efter mina påstötningar att konstruktivt driva möjligheterna att att Volvo Lastvagnar kan använda tránsporter från Umeå över Kvarken via Vasa och Ryssland till den planerade nya lastbilsfabriken i Kaluga. Idén är så överlägset effektiv att det skull ge Kvarkentrafiken luft under vingarna. En sådan lösning för Volvos räkning skulle fungera som ett genombrott för många andra idéer och samarbeten. Här kan nämnas livsmedelstransporter, fisk från Norge, nybilstransporter m.m. Publiken vid Kvarkenkonferensen var entusiastisk.

Enligt mina öron finns ett starkt intresse i Bryssel och kommissionen att stödja effektiva och konkreta transportlösningar i öst-väst riktning, särskilt om det kan stimulerar tillväxt och kontakter med Ryssland. Det blir en fråga för regeringarna i Finland och Sverige. Det här är winn/winn. Kör på!!

Kvarken handlar om fler frågor. Idag kunde jag borra vidare i en förfrågan från en patient som önskar rehabilitering i Umeå. Jag mötte även en fråga om att kunna hjälpa läkare under vidareutbildning för tjänstgöring i Umeå. Tyvärr verkar vissa EU-regler göra det svårare men det ska vi ta en match kring. Sjukvård är en viktig näringslivsbransch för Kvarken och den kommande Regionen i norra Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.