Fördel Norrland

Via utmärkta Sveriges Radio kunde jag idag höra ett längre program om Volvo personvagnars situation efter de varsel om uppsägningar som lagts. Sakligt men ändå märkligt ytligt. Det känns som om journlistiken inte hunnit med i svängarna: Volvo PV är inte svenskt. Länstidningarna illusterade artiklar om Volvo PV med en bild av Leif Johansson!
Ska Volvo ta samhällsansvar i skuggan av dollarkris och sjunkande försäljning?

Samtidigt kom de starka siffrorna för Västerbottens tillväxt. Gäller egentligen hela Norrland. Sverige fortsätter vara starkt beroende av export. Volvo PV känner av den tuffa konkurrensen på personbilsmarknaden. Samtidigt har skogen och mineralerna skördat framgångar. Sågade trävaror upplever just nu en svacka men trots allt ligger nivån kanonhög.

Men ska det kunna fortsätta måste Norrlands inland ge plats till fler arbetande invånare. Kanske födda på plats, troligen inflyttande. Då plötsligt börjar bristerna och flaskhalsarna ge problem. Hur fungerar kommunikationer, trafiken, kulturen, service till husägare och familjer? Ska man måsta vänta åratal på hantverkare? Måste man köra 30-40 mil för att shoppa? Klarar Lycksele gågata att möta upp till efterfrågan?

Växtkraften finns alltmer i Norrlands tillgångar. Jag har med egna ögon sett den enorma satsning som Boliden gör i Aitik i Gällivare. Västerbottens gruvindustri är bara snäppet efter.

Kanske håller bilden av växtkraft att vändas. Volvo PV, Alfa-Laval, pappersmassebruk får det tuffare. Umeås bild av tillväxt får nya förutsättningar. Umeå blir inte den tätort som ’fångar upp’ inlandets tapp utan Umeås roll blir den motsatta: Att vara drivbänk för Norrlands växande behov av kompetens och arbetskraft. Det är inte Umeå som ska växa till 150 00- 200.000 men väl länet som ska ge plats åt 300 000 – 350 000 invånare.

Jag undrar om framtidsmakarna hinner med i bildväxlingen. Basnäringarna drar starkt. Upplevelsenäringarna expanderar. Titta på bygandet i Kittelfjäll, Hemavan m.fl. Renhet och naturvärden blir allt tydligare värden för flaskvatteneuropeérna. Fredrika har skickligt fångat Thai-trenden.

Jag ser att Holmlund stannar kvar på nivån om det är alliansens eller (s) förtjänst. Den som stannar kvar i den sandlådan blir förbisprungen av en efterfrågan som bygger nya värdegrunder och resurscentra. Det blir inte höghusidyllen på ÖN som vinner den tävlingen.
Fördel Norrland!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.