Umesosse – en hemsida som lever farligt!

Hemsidor och bloggar har snabbt vuxit till att bli ett dominerande inslag i dialog och debatt. Insändarsidorna betydelse har samtidigt minskat. Det är synd. Hemsidor och bloggar inbjuder till glidande och ibland osanna skrivningar. Till skillnad från insändare finns inga etiska regler eller gränser för bloggandet.

Umesosse är en hemsida som verkar ha som ambition att dels i alla lägen glorifiera (s)-politiken i Umeå, dels nedvärdera det mesta som alliansregeringen tar sig för. Lars Bodéns båda roller som ledarskribent på VF och partigängare inom socialdemokratin blandas friskt eftersom han har stående plats på hemsidan umesose. Lennart Holmlunds allt mer partivinklade bloggande lyfts fram på hemsidan. Hemsidan gör även reklam för enskilda sossars hemsidor och bloggar.

Andreas Lundgern är en av dem. Jag tänker använda hans hemsida som ett exempel på hur tokigt det kan bli.

Efter budgetfullmäktige ’rapporterade’ Andreas till sina läsare följande:
Socialdemokraternas budget fick som väntat stöd på dagens kommunfullmäktige. Vi satsar på minskade barngrupper medan högeralliansen vill sänka skatten. Tydligt vad man prioriterar.’

Jan kan rapportera från samma budgetullmäktige:
’Socialdemokratera förlorade rekordmånga voteringar. Allianspartiernas förslag sedan flera år om ett beslut om minskade barngrupper i förskolan fick äntligen stöd från socialdemokraterna. Alliansen förslag om att sänka Umeås skatt med 10 öre avslogs och istället siktar (s) på fortsatt stora överskott. Socialdemokraterna avslog även en riktad satsning på fler jobb inom kommunen för unga under 27 år.’ Alltihop finns att läsa i både protokollet och i tidningarnas referat från budgetmötet.

Egentligen är jag inte ute efter sakfrågorna. Jag ställer mig frågan vilken etiks hållning som ligger bakom Andreas kraftigt vinklade ’rapport’. Kanske är tanken att även osanningar urholkar stenen såsmåningom. Tidningarna rapporterade mycket bra från budgetfullmäktige och med det i ryggen förstår alla att Andreas rapport inte går att ta på allvar.

Just nu händer samma sak kring riksdagens beslut om nya regler för sjukförsäkringen. Ingen (s)-bloggare rapporterar att även socialdemokratiska utredare och politiker före 2006 ansåg att Sverige måste skapa en bortre gräns för hur längen en person kan vara sjukskriven. Ungeför samma som Finland haft i några år. När rriksdagen beslutat om en bortre parantes i sjukförsäkringen görs s-bloggare allt för att både dölja partiets tidigare ställningstagande och presentera lösrykta detaljer som enbart har till syfte att framställa riksdagsbesluten som hårda och känslokalla. Ingenting om försäkringsekonomin som höll på att krascha.

(s) brukar helt riktigt kritisera sverigedemokraterna för att konsekvent manipulera fakta om exempelvis invandrarnas situation. I andra frågor använder (s)-bloggare samma metod utan att blinka. Jag tror att alla partier måste passa sig för ’dirty campaigning’ för att inte legitimera extrempartiernas sätt att argumentera.

Jag ser fram emot att läsa Andreas Lundgrens förklaring till sitt sätt att ’rapportera’!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.