Umeå kan börja bocka av framgångarna: Forskningspolitiken först ut!

Igår presenterade regeringen forskningspolitiken och det blir den hitills kraftigaste satsningen. Detaljerna är inte klara men forskningen i norra Sverige kommer definitivt med på tåget. Forskning inom det medicinska området, klimat- och teknikforskning pekas särskilt ut och då finns Umeå med. Förstärkningen av en marina forskningen, som nyligen beslutats, är bara ett exempel.

Trots att statens pengar ökar kraftigt är det lika viktigt att det finns forskning som ligger så långt framme att man kan konkurrera om både statens och andra forskningsresurser. Efterfrågan kommer alltid att varar mycket större än tillgången. De senaste åren har EUs strukturfonder spelat en betydande roll när det gäller pengarna och förankringen i regionen. Samtidigt måste vi bli duktigare på att jobba med andra, större fonder inom EU.

Umeå kommun måste hela tiden fundera över hur vi blir bättre på stimulera dessa frågor. Jag tog tidigt upp behovet av det som nu är Globaliserings- och forskningsutskottet. Jag tror att det är både möjligt och nödvändigt att utveckla kommunens och den kommande Norra regionens förmåga att hålla sig framme.

Det behövs ett helt annat och nytt tonläge dilaogen i Umeå. Det måste skapas en attityd som välkomnar nya perspektiv och debattvilja. Vi måste motarbeta förbud och skygglappar. I Umeå ska engagerade personer kunna delta i den offentliga debatten utan att bli avspisad och osynliggjord. Kvinnor ska vara lika välkomna i debatten som män!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.