Gott nytt år – med mer eftertanke!

Det nya året berör både oss som enskilda individer och som samhällsmedborgare. Det blir att både summera och kanske se framåt. Jag vill ansluta till samma tema som bloggkollegan Tamara Spiric, händelser som väcker inspiration.

OM MUSIKEN: Brukar ibland tänka tanken hur vardagen skulle vara utan musik. Musik liksom tidningar och radio är självklarheter. Frida Hyvönen är verkligen en positiv överraskning och ännu ett exempel på att Umeå och Västerbotten fungerar som plantskola för ny musik. Jag har samtidigt försökt ta till mig Beethovens omfattande musikliv i kombination med hans liv och samtid. Det går, tror jag, både läsa in och förstå en del av samtiden i musiken. Beethoven fanns samtida med tiden efter franska revolutionen, Napoleons Europa som bl.a. låg bakom ofreden i Sverige och slagen i bl.a. Sävar och Ratan.

Hur spegals vår samtid i nutidens musik och litteratur? Kombinationen av starka individer och den naturlyrik som lever i varje svensk och nordbo.

OM KULTURHUVUDSTAD: För mig är hela stasningen på att Umeå ska bli kulturhuvudstad ett arbete med att ge plats för inidividers egna värderingar och livskvalitet. Bildningen, läsandet, upplevelser ger oss alla bättre möjligheter att förstå våra medmänniskor och vår samtid. Dessutom ska vi med alla krafter lyfta fram vår del av Europa. Det nordliga blir allt viktigare för Europa både som historia, kultur och miljöfråga.

OM VÄRDERINGAR: Det gångna året har för min egen del inneburit att jag arbetat med två människorfrågor: Rätt till sjukvård för ALLA dvs även papperslösa flyktingar och frågan om hur vi möter människor i livets absolut sista livsslut. Det som i tidningsrubriker kallas dödshjälp blir i mitt eget språkbruk en fråga om ödmjukhet och respekt inför människors sista vilja. Frågan är alltför svår för att lämpa sig för ett blogginlägg men jag hoppas att många äganr tid till att analysera och se alla aspekter. Den rapport vi presenterade från Statens MedicinEtiska Råd försöker nyansera frågorna. Lär gärna mer på hemsidan www.smer.se

Alltså hoppas jag att 2009 ändå ger mer tid för musiken, kulturen och människors värderingar.

Gott nytt år!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.