Se individen i varje person som hotas av arbetslöshet! Regionfrågan.

SE INDIVIDEN
Maud Olofsson har under dagen både träffat medarbetarna på arbetsförmedlingen och ledningarna för Volvo lastvagnar och facken. syftet är att hela tiden både lyssna och berätta om satsningarna. Vid mötet på arbetsfömedlingen uppmärksammades på ett bra sätt hur utsatta unga under 26 är om man blir arbetslös och ’drabbas’ av åtgärder. Det verkar finnas många regler som mer skapar hinder än hjälper till. Maud kommer säkert att riva i frågan.

Under Volvobesöket och i P 1:s radiosändning framkom åter kraven på att även företaget borde möta upp alla miljarder som satsas. Nyheten att sociala fondens EU-pengar tillsammans med svenska pengar kan användas till utbildningssatsningar.

Ett intryck blev särskilt viktigt för mig: Se individen i varje person som hotas av arbetslöshet. Jag tror det finns lika många lösningar som det finns individer. Utbildning måste vara viktigast. Kom ihåg kunskapslyftet på 90-talet I den lågkonjunkturen fanns som mest 112 000 utbildningsplatser i allehanda satsningar. Alltifrån vårdutbildningar till högteknologiska spetsutbildningar. Under högkonjunkturen sjönk platserna till 35 000 år 2003. Nu är det dags att öka igen.

Men tänk på att varje individ är unik. Inga massutbildningar. Två av mina systersöner är på väg att drabbas av varslen vid Volvo lastvagnar. De behöver varsin profil om det blir aktuellt med utbildningsstöd. Sedan andra varslet jobbar 3 arbetsförmedlare vid Volvofabriken. De berättade att det tar många veckar att bara hinna genomföra första samtalet med alla som varslats. Den här delen måste få ta mycket mer tid. Undrar om inte arbetsförmedlingen borde skicka dit 20 medarbetare under en tid för att jobba sig igen allt som ska göras. Varje individ måste få chans att ta till sig , fundera och satsa vidare. Locka fram drömmarna.

REGIONFRÅGAN
Idag kan vi läsa två debattartiklar som på sitt sätt speglar moderaternas totala splittring i regionfrågan. Anders Knape i Svenska Dagbladet vil skynda på regeringen. Edvard Riedel i VK vill bromsa. Så vitt jag kan bedöma är det knappt någon verksamhetrschef inom vården som känner igen sig i Riedels sätt att beskriva regionvårdens och Universitetssjukhusets svårigheter inför en region i norra Sverige.

2 kommentarer

  1. Lisbet - bloggen bredvid..

    Tack för svar om ”se indviden” – just vad jag har försökt få fram i mina senaste inlägg.

  2. Sven-Olov E

    Jo jag läste i din blogg hur du och de kommenterat lyft fram individerna bakom alla varselsiffror. Jag kände efter mitt besök vid arbetsförmedlingen – samtidigt som Maud – att deras strategi blir väldigt kollektiv och gruppinriktad. Men alla vet att medarbetarna vid Volvolastvagnar har lika många behov som de är individer. Jag känner ganska många. Den långsamma takten från AFs sida gör att det tar månader att ens hinna prata en enda gång med var och en. Det kallar jag inte att se individen.

    Sven-Olov

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.