Utbildning är bästa arbetslöshetsstödet! Utbildning rör om!

I helgen träffades centerpartister från hela länet i Vilhelmina för att planera EP-valet den 7 juni, diskutera regionfrågorna och självfallet konjunkturläget. Regeringen har hittills mött finanskrisen och konjunkturnedgången på ett förtroendefullt sätt. Beredskapen är hög för att kunna följa den fortsatta utvecklingen.

Regeringen föreslog senast i veckan fler platser på yrkeshögskolan och yrkesinriktad gymnasial utbildning (yrkesvux) för att möta de ökade behoven och förbättra utbildningarna. Tillsammans med en ökning av antalet platser i ordinarie vuxenutbildning kommer antalet platser för utbildning av vuxna att fördubblas. Resultatet av de varsel som trätt ikraft visar att unga under 25 och kvinnor drabbas mest inom de flesta branscher.

Under den djupa konjunkturnedgången på 1990-talet genomfördes det s.k. kunskapslyftet. Centerpartiet var pådrivande. Kunskapslyftet innehöll en satsning på vuxenutbildningen inom kommunal vuxenutbildning, folkhögskolorna, olika arbetsförlagda utbildningar m.m. Antalet platser för vuxenutbildning var som mest 112 000 platser för att återgå till 34 000 platser i början av 2000-talet. Kunskapslyftets utvärderingar visade att utbildningsläget var gynnsamt när konjunkturen och tillväxten tog fart.

Även nu är risken stor att krisen blir lång. Även 2009 är utbildning det bästa arbetslöshetsstödet. Det rör om! Vuxenutbildning underlättar både rekryteringen till nya framtidsbranscher och den kommande konjunkturuppgången. Det borde vara en gemensam uppgift för arbetsgivarna, facken och samhället attsatsa på utbildningar. Samlas till rundabordssamtal för att snabbt komma fram till en offensiv med gemensamma krafter.

Ge tydliga besked om en ytterligare förstärkning av resurserna för vuxenutbildning för att möta lågkonjunkturen. Ha beredskap för en ökning uppemot 100 000 platser i landet.

Fördela resurna till samtliga kommuner utifrån arbetsmarknadssituationen exempelvis unga under 24 år eller kvinnor.

Rikta utbildningsinsatserna för att underlätta framtidsatsningar exempelvis inom klimat-, energi- och miljöområdet. Glöm inte besöksnäringarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.