Perfekt besked om regionfrågan! Moderater och jämtar bär ansvaret för att Norrland tappar tempo!

Fyrfaldigt leve för regeringens förslag att skapa bättre regioner i Sverige. För norra Sverige ökar chansen att det kan bli en fyrfaldig region med Norrbotten, Västerbotten Västernorrland och Jämtland. Det behövs en mellannivå för att inte ge staten all makt och undergräva kommunernas ställning. Att hela frågan slår igenom först 2014 var väntat för resten av Sverige utom norra Sverige.

Vi i norr har förberett oss riktigt bra men moderater, jämtar och en del landshövdingar har satt käppar i hjulen. Det har dragit ut på tiden så mycket att man får ha förståelse för att man inte hinner med att föärändra den statliga lagstiftningen på alla möjliga håll. Även för landstingen skulle en en stor del av förändringarna inträffa efter 2010. Men norra Svrige tappar tempo!

Norrstyrelsen, som förberett en hel del av jobbet, har chansen att forsätta förberedelserna men slipper stressa. Flera områden går att utveckla oavsett nya lagar. Jag sitter själv med i den arbetsgrupp som kartlagt kulturoområdet. Här har vi redan hunnit långt och Jämtland ärmed på tåget. Kulturutredningen kommer redan i fevruari och därför passare det mycket bra att samordna resultatet av den med våra egna förberedelser.

Samma gäller näringslivsfrågorna och trafiken. Lagstiftningen kring länstrafiken kan dessutom ändras i förväg. Alltså fortsätt arbetet i Norrstyrelsen. Det beslutet kan styrelsen ta redan den 11 februari i Östersund!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.