Socialförvaltningen i Umeå måste be om ursäkt

Stängningar och flyttningar av olika äldreboenden i Umeå upprör boende, närstående och personal. Några bekanta till mig har bekräftat hur illa informationen skötts. Jag fick själv nys om att det fanns förslag på gång för drygt en vecka sedan men det gick inte att få tag i något underlag. Annars är det vanligt att i politiska sammanhang få underhandsinformation.

Det verkar var dags att gå om grundkursen i kommunikation. När det är dags att förändra gäller det att informera riktigt mycket. Den som misstänks undanhålla information får automatiskt drevet emot sig. I detta läge måste Umeås socialförvaltning be om ursäkt och jobba mer öppet.

Själva sakfrågan innehåller i sin helhet både fördelar och nackdelar sett ur personalens och de boendes synvinkel. Det är nödvändigt att strukturera om ibland både av verksamhetsskäl och ekonomiska skäl. Det gäller att vara tydlig kring två frågor:
1. Beskriv alla motiv i förväg så att helheten framgår
2. Garantera att att enskilda äldre, som berörs av förändringarna, slippa oron. Anknytningen till lägenheten, personalen, medboende, rutinerna m.m. det praktiskt viktiga. Behövs förändringar ska man ge tid till detta. Även om man växlar inriktning är det ofta naturligt att låta göra det i samband med att nya flyttar in, inte att bryta upp abrupt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.