Regeringen ökar stödet till kommuner och landsting! Men det behövs en rättvisare fördelning.

28 NYA MILJARDER SEDAN 2006
Nu kan vi pricka av det femte stödpaketet från regeringen: Landsting och kommuner föreslås ett engångsbelopp på 7 miljarder kronor till kommunsektorn för 2010 och 5 miljarder kronor i höjda statsbidrag för såväl 2011 som 2012. Alliansregeringens samlade resurstillskott till kommunsektorn blir med detta besked nästan 28 miljarder kronor högre 2010 jämfört med 2006.

Jag skrev i min blogg den 11 december: Kommuner och landsting står förmodligen på tur under 2009 och i budget inför 2010.

Samtidigt fortsätter (S) ge sitt standarssvar: Fel inriktning, för lite och för sent! Men nu håller inte den taktiken längre. Det är så uppenbart att alliansregeringen genomför er överlägsen strategi. S-MP-V sitter i arbetsgrupperför att ge svar om två år.

NU FÅR KOMMUNERNA SPARA SINA EGNA PENGAR
Umeå kommun har hittils redovisat stora översott. För 2008 blir överskottet 161 miljoner. Jag har intern i Centerpartiet argumenterat för att kommunerna måste kunna spara pengar över åren utan att bryta mot lagen om balanskrav. Nu kommer regeringen med detta förslag.

LENNART HOLMLUND BORDE TÄNKA EFTER
Lennart Holmlund skriker på som ledare av en av de rikare kommunerna. Detta är ett av problemen idag. Vi behöver en reform som riktar kommunstödet till de som behöver pengarna mest. Sverige behöver alla kommuner särskilt för att skapa bra service till nya gruvor, bra turistbranscher, skogen m.m. I denna utveckling är Lennart Holmlund och (S) i länet en bromskloss.

En kommentar

  1. Lars Gidlöf

    Din Allianskolega har ju tjatat i sina bloggar om dessa överskott och att skatten skulle sänkas, varför skulle vi då behöva spara?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.