Konsten att se över krönet! Vänstern tänker kort

Umeå kandiderar för att representera Sverige som kulturhuvudstad år 2014. Om och när Umeå utses kommer Umeå att få chansen att liksom alla kulturhuvudstäder de senaste 10 åren att få uppleva ett uppsving inom både kulturlivet, turismen, servicesektorn m.m. Inte minst skolor och universitet dvs de unga får extra näring på olika sätt.Varje satsad krona ger i genomsnitt fyra tillbaka. Exempelvis året kulturhuvudstad Linz i Österrike verkar uppleva ett ännu större genomslag.

Umeås ansökan präglas av bredd och betoning av den nordliga dimensionen. Ambitionen är att öppna intresset för norra Europa genom Umeås nätverk och kontakter. Jag respekterar de som vill att vi politiker ska jämföra och prioritera. Särskilt i tunga tider. Samtidigt hoppas jag att kritikerna tar del av planerna, möjligheterna och ekonomin bakom Umeås ansökan.

Vi upplever just nu en svår lågkonjunktur. Situationen kräver att politiken kraftsamlar på ett klokt sätt. Det är samtidigt viktigt att lyfta visioner och framtid. Framgångar byggs väl så bra under lågkunjunktur som när farten är som högst. Det gäller att stå på tå och se över krönet efter den tunga uppförsbacken. Det finns en tid när saker och ting tar fart. Som det ser ut nu undrar jag om inte 2014 är ett särskilt bra år. Ett år som lyfter den muka tillväxten istället för kalla 200 000 siffror.

När vänsterpartiet i Umeå sviktar i engagemanget för Umeås kandidatur visar det tyvärr mest kortsiktigt tänkande. Alla partier i Umeå utom vänsterpartiet och rättvisepartiet vill ge en viktig signal till juryn. Planerna präglas till hälften av att barn och ungdomskulturen ställs i centrum. Men vänstern lockas av kortsiktigt insmicker. Våga se över krönet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.