Allvaret fördjupas. Men Volvo lastvagnar är fortfarande ett framtidsföretag!

Idag kom nästa tunga varsel för Volvo lastvagnar. 320 personer berörs i Umeå. Igår hade vi i Umeå besök av regionrådet Kent Johansson, regeringens samordnare i Västra Götaland. Vi konstaterade att Västerbotten och Västra Götaland har mycket gemensamt när det gäller lågkonjunjturen och varslen. Därför borde även en del av åtgärderna kunna samordnas. Några kommentarer kan därför vara på plats:

1. Volvo lastvagnar är fortfarande ett framtidsföretag med eftertraktade produkter och fungerande produktutveckling. Rätt många kommentatorer verkar drivas mer av skadeglädje och depression. Jag tror det är viktigt att öppet tro på lastvagnas möjligheter i framtiden.

2. Lågkonjunkturen och finansproblemen slår alla bottenrekord. Orderböckerna är tunna! För att överleva måste tyvärr nya varsel läggas.

3. En rak fråga till företaget och IF Metall: Måste alla lokala förhandlingar sluta i strandningar och munhuggning? Varje gång Jan-Olov Carlsson v. ordf i metallkklubben i Umeå, framträder i media präglas hans kommentarer av konflikt och oförsonlighet. Jag hör metallmedlemmar som med rätta undrar över taktiken. Det fungerar inte att hela tiden lasta ansvaret på någon annnan.

4. Jag har i flera tidigare bloggar undrat över varför Scania och Volvo skiljer sig åt så mycket trots att problemen är likartade? Det gäller både företaget och facken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.