Bortkastade röster i EP-valet är att rösta på junilistan, sverigedemokraterna och piratpartiet

Under helgen har EP-valet märks av lite mer. Radio och TV och en del stockholmstidningar har lyft fram sverigedemokraterna och piratpartiet. Det är förfärande likt det som hände för fem år sedan när junilistan blev den riktiga uppstickaren. Junilistan lyckades den gången få vanligt folk att tro att partiet skulle splea någon roll i parlamentet. I exempelvis Dalsland drog partiet ovanligt många röster. Ett är säkert: De två bankdirektörerna från Stockholm har som parlamentsledamöter inte spelat någon roll för väljarna i Dalsland.

Är samma sak på väg att hända igen? Var finns den kritiska journalistiken kring EP-valet? När företrädare för sverigedemokraterna och piratpartiet intervjuats tillåter man svar som att man inte kommer att engagera sig i andra frågor, i helheten. Men för tusan: En röst ska vara en väg att påverka.

Junilistans fem år i parlamentet avskräcker. Bortkastade röster, bortkastade parlamentsplatser. Den kritiska och problematiserande europapolitiken förlorar på att Sverige representeras av ledamöter utan förankring i samhällslivet.

Det behövs en problematiserande europapolitik. Bejaka utvidgningen och fredsprojektet! Bekämpa korruption och kriminalitet. Jobba för miljön och vettiga europeiska projekt. Jag själv är mitt inne i tre politiska fält med direkta europeiska dimensioner: Transportpolitik och kommunikationer öst-väst bl.a. över kvarken, det europeiska kulturhuvudstadsåret och väsentliga medicinsk-etiska frågor kring både födelsen och livets slut.

Vi behöver ledamöter i Europaparlamentet som bejakar engagemanget över hela bredden och inte snäv bevakningspolitik. Vilket inflytande och förtroende har en riksdagsledamot om den personen t.ex bara gick till val på rovdjurs- och jaktfrågorna.

Bevare oss för enfrågepartier och bevakningspolitiker.

En kommentar

  1. Mattias Horrdin

    Det finns inga bortkastade röster. Det är det vackra med demokrati. Om det så är för att uttrycka missnöje, även om man röstar på något parti som inte har en chans att få mandat. När tillräckligt många röstar på ett enfrågeparti är det för att alla de etablerade partierna har svikit i den frågan. Då är det upp till dessa partier att rannsaka sig själva och göra något åt saken, inte försöka övertyga väljarna om att deras åsikter är fel.

    Det må vara att en röst på ett av enfrågepartierna inte kommer att leda till några förändringar, men bortkastad är den aldrig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.