Jag är glad!Alla papperslösa får rätt till sjukvård.

Centerpartiets partistämma i Örebro tog under natten till idag ett viktigt beslut avseende rätten till sjukvård för papperslösa. Jag har bloggat och lobbat för detta. Jag är riktigt glad.

Papperslösa är människor är individer som antingen gömmer sig som flyktingar eller personer som vistas olagligt i Sverige av andra orsaker. Rakt på sak: Dessa personer ska egentligen utvisas. Men om de är sjuka och behöver sjukvård ska humanismen segra. Ingens ska nekas sjukvård. Vi ska heller inte göra medarbetarna i sjukvården till poliser. Jag har länge hävat att vi får finna oss att leva med att resonemanget formellt sett inte är helt logiskt. En människa som är sjuk ska har rätt till sjukvård. Det gäller Genevekonventionen under krig. Det ska även gälla vanlig svensk vardag.

Nu har Cenetrstämman i Örebro sagt sitt! Partistyrelsen hade föreslagit att s.k. papperslösa skulle ha rätt till vård på samma sätt som alla andra. Men i den efterföljande kommittéberedningen vaskades det fram ett förslag till annan skrivning, som innebar rejäla begränsnignar i möjligheten till vård för de papperslösa.

Men glädjande nog så stod stämman upp för principen om alla människors lika rätt och värde och efter votering och rösträkning så vann partistyrelsens mer humana inställning och Centerpartiet stod upp för en humanistisk människosyn!

Tack stämman!

2 kommentarer

  1. niclas dimberg

    Då kommer givetvis frågan, kan en person med diagnostiserad sjukdom, säg cancer, från ett annat land, säg Polen (landet är egentligen egalt), lämna sitt pass hemma och ta sig hit och kräva sjukvård?

    Inget vet ju vem personen är så med ditt resonemang skulle Sverige alltså behöva behandla samtliga av världens medborgare.

    Hoppas på svar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.