Statens stöd till kommunerna ÖKAR under 2009!

Både i våras och nu under julidebatten har frågan om statens stöd till kommuner och landsting stötts och blötts. Den som läser LKennart Holmlunds bloggar måste förmodligen tro att allting minskar dvs att staten drar in på kommunerna. I lördags fick jag färska siffror på vad som händer när det ökningarna av statens stöd till kommuner och landsting:

1. Den nya fastighetsavgiften ger kommunerna +1,7 miljarder!

2. Generella sänkningen av arbetsgivaravgiften minskar kommuners och landstings utgiftermed  +2,9 miljarder.

3. Sänkningen av arbetsgivaravgifdterna för unga under 26 år minskar kommuners och landstings utgiftermed  +2,8 miljarder.

4.Ökade satsningar inom skolområdet samt yrkesutbildningen tillför kommunerna +1,5 miljarder

5. Sänkar sjuktal dvs färre sjukskrivningsdagar minskar kostnaderna för kommuners och landstings sjuklönekostnader via AFA med + 2,3 miljarder.

Sammanlagt motsvarar dessa fem poster 11,4 miljarder. Allt hamnar på plussidan i ekonomin. Tilldeta kommer satsningar på psykiatruisk sjukvård och den s.k. kömiljarden.

Redan nu har regeringen dessutom lovat tillskot med 7 miljarder 2010 samt 5 miljarder för vardera åren 2011 och 2012. Höstens statsbudget kan också innehålla ytterligare stiumulans för kommuner och landsting.

Jag tror inte att kommunerna fullt ut i sina budgetar har räknat in tillskotten. I vart fall gör ganska många s-politiker allt för att dölja dessa fakta.

En kommentar

  1. S.Lenn Petersson

    Hur mnycket får Umeå?

    Nu återstår vara att någon visar vad UMeå kommun får av alla dessa miljarder. Fråpgan har flera gånger gått till Lennart H men han har inte sagt nånting i frågan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.