Bernadotte i Helsingör och klimat på vänortsmöte

Här startade svenska Bernadotte

BERNADOTTE I HELSINGÖR

Vänortsmötets middag igår kväll serverades i skyttesällskapets anrika lokaler. Det var i denna högstatus lokal som officerare från Sverige efter kuppen mot Gustav den IV slutförhandlade med Jean Babtiste Bernadotte, marsalk i Napoleons armé, om frågan att han skulle bli Sveriges nye regent.

Vår middagsvärd  borgmästare Per Taersböl kan historien och berättade att i det lilla rummet på bilden avsvor sig Jean Babtiste katolicismen, blev istället protestant. Detta var ett oumkullrunkeligt karv för att bli svensk regent!! Den 10 juli nästa år hoppas Helsingör på kungligt besök när 200-år med Bernadotte ska firas. Om det inte krockar med Viktorias och Daniels bröllop förstås!

På onsdag besöker Bernadotterna Umeå-Ratan-Sävar. En pitoresk tanke: Vid det slag som ägde rum i Säver var Bernadotte på fiendesidanö. Efter den tuffa freden i Fredrikshamn september 2009 vänder Sverige kappan efter vinden och blir franskvänliga. Hursomhelst – vinden skulle komma att vända flera gånger även efteråt. Sverige har i allafall slupppit krig i nästan 200 år och fick en modern regeringsform på köpet!

GOTT KLIMAT PÅ VÄNORTSMÖTET MED SIKTE PÅ KÖPENHAMN

Nordiska vänorter tror jag har större betydelse än vad många tänker på. Väldigt många orter i de nordiska länderna odlar kontakterna – och trivs! Vi delar ofta vissa värderingar, värderingar som skulle gynna freden var som helst i världen. När vi igår fick en genomgång av klimatarbetet i de fyra kommunernna var det slående hur mycket gemensamt som fanns i visionerna och i det konkreta arbetet. Klimatmötet i Köpenhamn är verkligen en stor händelse inte minst för Norden. Den danska regeringen är en aktiv värd, den svenska regeringen är som EUs ordförande land talesman för hela Europa. De nordiska regeringarna samarbetar bättre än på mycket länge!

 I Köpenhamn kommer  hela världens regeringar att mötas men även hela världens miljöorganisationer. Svensk Svenska Naturskyddsföreningen uppmanar oss svenskar att backa upp regringen ordentligt för att ge miljöminister  Andreas Carlgren största möjliga inflytande vid Köpenhamnsmötet. Jag håller verkligen med!

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.