Gröna städer klarar framtiden!

Igår kväll genomfördes Centerpartyies gruppmöte som en tre timmars båtfärd efter umeälven. Efter räkfrossan medverkade tre medarbetare från kommunens utvecklingsavdelning och gav oss en lägesrapport om arbetet med översiktsplan för området längs Umeälven från Brattby till öster- och västerfjärdens mynnigar.

Det finns stora värden i form av kulturlandskap, grönområden med stora naturvärden men även områden som kan vara möjliga att bygga ut. Det viktiga att hitta en balans som lyfter variationerna. Centerpartiet anser att Ön-planerna är alltför tuffa och kommer att bevaka frågan om älvlandskapet i övrigt behandlas. En överraskande stor förekomst av mindre hackspett siganlerar stora naturvärden. Områdena rung Gran och Lundåkern innehåller kulturhistoria som redan i dag uppskattas av tusentals människor dagligen.

Per Hansson har som fågelkännare påpekat många gånger att Umeå kommun måste betrakta de fågelrika områdedan i  och nära deltat som en besökstill. Då måste även tillgängligheten och säkerheten förbättras. Cykelvägarna i älvslandskapet kan verkligen utvecklas.

En utställning som passar i Umeå

Vid förra veckans besök i Helsingör passade jag på att besöka muséet Louisiana för att se deras sommarutställning Grön arkitektur för framtiden. Utställningen är innehållsrik och inspirerande men tar flera dagar att studera ordentligt. Samtidigt som världen kan visa avskräckande exempel på Shrinking cities dvs städer som snabbt förfaller finns exempel på gröna städer somfångar livsmiljö och hållbarhet på ett helt nytt sätt. Jag tycker på allvar att bildmuséet och länsmuséet borde kolla möjligheterna att lyfta utställningen till Umeå. Vi behöver den som inspiration nu när flera av Umeås översiktplaner ska ut för samråd och diskussion.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.