Spännande match i kväll! K14 är Umeås chans inför framtiden.

Ikväll kommer delar av juryn förkulturhuvudstad på besök till Umeå. De åker vidare imorgon afton till Lund och därefter till Riga i Lettland. Det dra ihop sig i matchen om K14 eller Kulturhuvudstad 2014. Vi räknar med besked efter vårt besök inför juryn den 8 september. Jag är med som värd och efter bästa förmåga möta upp och inspirera.

Varför är det viktigt för Umeå? Mitt svar blir två: Först skulle det vara en riktigt bra stimulans till den breda kultur som Umeå, Västerbotten och norra Sverige redan har. Alltifrån studieförbunden och alla kulturföreningar till våra duktiga progfessionella utövare. Det är en viktig "bransch" för vår vardag. Jag är övertygad om att Umeås goda rykte i alla åldrar och lägre brottslighet har med många människors engagemang på fritiden att göra. Det ska vi vara rädd om och bygga vidare på. Vi har mycket att vara stolt över och visa upp för andra.

Det andra är att Umeå och vår region behöver alla chanser att göra sig känd ute i Europa. Vi måste tyvärr erkänna att i det stora hela är Umeå och norra Sverige obekant för de flesta européer. Det gäller även för Sverige som land – ofta sammanblandat med Schweiz i internationella sammanhang. Utbildningsstaden Umeå behöver allt stöd för att finnas och utveckals i konkurrens med många, många platser med samma storlek och förutsättningar. Ett bra genomfört kulturår 2014 kommer att bidra till image och synlighet på ett sätt som knappast kan åstadkomams på andra vägar. Möjligen flera nobelpris till Umeå skulle kunna konkurrera. Chansen finns knappast inom idrotten, näringslivet eller andra områden. Håll tummarna.

En kommentar

  1. Urban Bengtson

    Att bli 2014-stad ger nog eko i Europa fram till detta år. Men därefter? Då tror jag mer på när näringslivet och idrotten och kulturen samverkar för att skapa evenemangsarena (med eller utan bad ovanpå) i och på Hamrinsberget.

    Se och läs Maria Stoltermans intressanta inlägg om framtiden (det andra på http://www.vk.se/Article.jsp?article=297421) på kultursidan i VK. Hennes jämförelse med Seattle i USA och näringsliv som satsar, passar just in på Balticgruppens och Krister Olssons konkreta visioner med en ”Hamrinsarena”.

    Detta kan då stå klart till 2014 och sedan finnas och locka många hit i decennier därefter. Kan ni politiker samtidigt avbryta badplaneringen på stan (Nanna-kvarteret), ges möjlighet till kultursatsning där och äventyrsbad/50-metersbassäng få placering där de passar bättre än på en för trångt och opassande tomt mitt i stan.

    På köpet vinner ni politiker en prestigeseger inför Umeås invånare genom att stoppa en dåligt planering och lyssna på en planering kommande utifrån, där näringsliv och idrott samverkar.

    Men det brådskar! Lund kan vinna poänger med Umeåskt långbänkande och Nanan-badprestige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.