Osund konkurrens, Folkets Hus, teatercaféet och Evert Gustafsson!

Än en gång har Umeå folkets hus och Teatercafeet hamnat  i rubrikerna. Denna gång är det tuppfäktande kring den utredning om osukd konkurrens från Umeå kommunns sida.När även utyredningen pekat på Tetaercaféets utbud kontrar Lennart Holmlund med att hoppa på restauratören vid Rx i rådhuset. I Umeå är det riktigt svårt att vara kvinnlig entreprenör.

Det gäller att tydligt skilja på vad som är konkurrens och vad som är komplement. Jag sympatiserar med det sätt som svenska samlingslokaler inom Folkets hus och bygdegårdarna får samhällsstöd för att bredda förutsättningarna för kultur och mötesplatser i allmänhet. Vi som är aktiva i dessa sammanhan måste även tillåtas göra bra affärer dvs stå på egna ben rent ekonomiskt.. Det gäller även Umeå Folkets Hus-förening som stöds av Umeå kommun med c:a 20 miljoner/år.

De senaste åren har Tetarecafeet emellertid agerat mer offensivt än vanligt och kör med gratis inträden, mer nattclubb och rent pub- och krogutbud. Hur kan man veta om om det är med kommunes pengar alltihop utvecklas.

Jag tog upp frågan om bättre redovisning vid senaste årsmötet med Umeå Folkets Hus. Vi är många som veta mer om hus stödet riktas till föreningsliv och kultur. Sanningen är att det är tämligen dyrt att hyra in sig på folkets hus för en vanlig förening. Evert Gustafsson, legendarisk ordförande i folkets hus, lovade att redovisa att detta till nästa årsmöte dvs göra det som han enligt uppgörelsen med Umeå kommun redan borde ha gjort.

När jag sedan läste protokollet från årsmötet stod inte en bokstav om hans löfte. Så går det till i Umeå Folkets Hus! Osynliggör!! Om man lägger synpunkter på hur kommunens stöd borde se ut på längre sikt kan du ge dig den på att Evert finns på andra sidan telefonlinjen inom några sekunder.

Det är inte lät att hamna i onåd inför Evert Gustafsson och Umeå Folkets Hus. Det är kanske den viktigaste delen av kritiken om osund konkurrens! Tålamodet tryter snart!

2 kommentarer

  1. Stefan

    Varför inte redovisa vad krögaren på REX betalar per kvm och ställa detta i relation till vad som kan anses vara marknadsmässig hyra för ett A-läge i Umeå?

    Som moderat håller jag oftast inte med Holmlund i hans utsvävningar, men i detta specifika fall kunde den informationen vara intressant, med tanke på de rykten som cirkulerat.

  2. Sven-Olov Edvinsson

    Håller med Stefan, det finns ett hyreasavtal mellan Umeå kommun och restauratören Rex som kom till när det ganska förfallan rådhuset renoverades på 90-talet. Restarangen var ett sätt att skapa liv i det tystmörka huset. När avtalet tecknades beskrevs att det var marknadsmässigt. Holmlund var med även på den tiden! Jag utgårfrån att det är marknadsmässigt även dag. Exempelvis äör omsättningshyra en ganska vanlig hyresform dvs win-win!

    Sven-Olov E

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.