Svårt att nå fram till unga med vaccinering. Mobilföretagen borde ställa upp gratis med SMSkampanj!!

Har idag lyssnat till landstingets information om influensaläget (A/H1N1) och den kommande vaccineringen. Planeringsläget verkar trots allt bar men två frågor sticker fram lite extra: Hur får vi all vårdpersonal att vaccinera sig? Hur får vi unga att vaccinera sig?

När det gäller vårdpersonalen är det skyldighet eftersom vi ofta arbetar med patienter som är känsligare och sköra av olika anledningar. Om vi som vårdpersonal smittar riskerar vi att bidra till patienternas sjukdomeller värsta fall död. Det ingår i yrkesrollen att  vårdpersonal vaccinerar sig dvs skyddar patienterna från smitta. På köpet skyddar vi även familj och vänner!

Unga människor drabbas lättast av smitta eftersom chansen för att vara immun mot vruset är allra minst hos unga människor. Det märks redan i nyheterna att det är unga människor det handlar om när media beskriver de som behandlas med konstgjorda lungor. Alltså måste det vara mest angeläget att unga vaccinerar sig.

Det gäller att nå ut med information vitt och brett och intensivt. Unga läser inte DN och andra dagstidningar. De besöker knappast landstingens hemsidor särskilt ofta. Däremot skulle gå att nå de allra flesta med SMS eller MMS! De som saknar mobiltelefon är lätträknade. Därför tycker jag att alla mobiltelefonföretag borde ställa upp gratis med SMS till alla sina kunder – ung som gammal! Uppmaningen skulle vara att vaccinera sig och information vart man ringer eller vänder sig. Det handlar om masskommunikation!

Egentligen skulle mobilföretagen tjäna på det. Flunsasjuka ungdomar SMSar mindre än friska, vaccinerade!

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.