Går det prata om en europeisk syn på medicin-etik?

Idag startar en tredagarskonferens i Stockholm för de nationella etiska kommitterna inom EU. Det svenska ordförandeskapet för Eu gör att Stockholm ordnar  ett möte med frågor som rättsäkerheten inom sjukvården, orättvisorna i den globala hälsovården och möjligheter och hot inom den syntetiska biologin.

Hur uppskattas kvaliteterna inom sjukvården?

Engelska är arbetsspråket men det ställer till en del problem. Och då får vi hjälpa varann.  Dagens mest centrala fråga har varit om det går att skapa en samsyn i centrala frågor . >Och är det önskvärt. De medicinsk-etiska frågorna berör alltifrån insemination och konstgjord befrukting till insatser i livets slutskede. Det verkar som om frågor om barnperspektivet växer. Hur och när ska barnen informeras om man komkmit till till följd av insemination? Och rätten att veta vem som är den donerande mannens dvs biologisk pappa? Ann Lalos forskning i Umåe har redovisats. Den sortens forskning är tyvärr alltför sällsynt.

Den starkaste drivkraften bakom behovet av bättre samordning är att utbudet via internet av fertilitetsingrepp, genetisk tester m.m. ela tiden ökar. Det finns ett gescheäft kring männskors olycka och osäkerhet som måste motarbetas. Dte kan bara ske vi aöppenhet och information. Dessutom ökar behovet av upplysning kring humanism och värdegrund. Hur många luras att jaga den perfekta lyckan. Det ska bli riktigt intressant att möta skillanderna inom de olika länderna. 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.