Influensan gör oss friskare! Umeå vinner på nysatsning på kulturella näringar.

INFLUENSAN GÖR OSS FRISKARE!

Vid tvådagars konferensen för de medicin-etiska råden i Europas länder blev situationen kring AH1N1-influensan ordentligt beslyst. Förutom  rent infektionsmässiga sakfrågor finns många etiska aspekter kring WHOs och de enskilda ländernas planering inför den befarade pandemin.

  • WHO har som värsta fall räknat på att 50% av befolkningen insjuknar. I Sverige har siffran 30% angetts som pandemirisk. Rapporter från Nya Zeeland, där epidemin verkar ha kulminerat, tyder på 11-12 % insjuknande.
  • Sverige planerar för att vaccinera alla över tre år. Många länder vaccinerar alla över 18 år. Ytterligare länder nöjer sig med vissa mål-och riskgrupper t.ex sjukvårdspersonal och äldre.
  • Alla är överens om allmän infektionsförsiktighet, handhygien och ett allmänt klokt beteende hos individerna. Vila, värme och vänlighet är ofta bästa sjukdomsrådet.
  • Alla bekymras även över medias oförmåga att balansera informationen. Eller är det måhända  suget efter lösnummerförsäljningen som är den starkaste drivkraften när man med kraftiga och ofta osakliga rubriker "sprider information" om enstaka komplikationer.

Jag lyfte frågan om en iaktagelse som gjorts bl.a. vid Norrlands Universitetssjukhus. För två veckor sedan var det rekordmånga lediga platser vid sjukhuset trots H1N1-influensan. Min fråga är om alla råd kring infektionsförsiktighet, bra handhygien och att inte söka via akuten vid fösta infektionstecken har hjälpt oss mot en massa andra infektionsvirus? Virus som hur som helst brukar drabba befolkningen strax efter semestrarna och när skolorna varit igång några veckor. Inte en vinterkräksjuka så långt ögat når?

Är kanske informationen och bildningen de allra bästa vaccinet? Det är bra om vi återgår till ett mycket försiktigare och mer omtänksamt förhållningssätt när vi insjuknar i olika infektionssjukdomar – lättare eller svårare. Många har sannolikt tappat respekten för smittsammheten. Vårt "slappare" förhållningssätt innebär risker för alla de för vilka en banal infektion kan vara ödestiger. Senaste influensan kan hjälpa oss att göra oss friskare överhuvudtaget.

 

UMEÅ GYNNAS AV REGERINGENS SATSNINGAR PÅKULTURELLA NÄRINGAR

Regeringen beslöt förra veckan om en handlingsplan för kulturella och kreativa näringar. Handlingsplanen är en del av en långsiktig satsning på totalt 73 miljoner kronor under 2009-2012. Syftet är att skapa goda förutsättningar för entreprenörer och företagare inom kulturella och kreativa näringar att utveckla sina affärsidéer och företag samt förbättra lönsamheten. Insatserna i handlingsplanen ska utgå ifrån de kulturella och kreativa entreprenörernas behov och möjligheter.

Kultur, konstnärligt skapande och design är viktiga verktyg för landets och Umeås tillväxt och konkurrenskraft. Fler ska kunna försörja sig på sitt skapande. Umeå har nyss fått förtroendet att bli Sveriges Europesika kulturhuvudstad 2014. Statens satsningar på kulturella näringar passa som hand i handske för alla som vill och kan satsa mot 2014! I Umeå jobbar redan Krenova och Kreator med dessa frågor. Lycka till!

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.