Fri fosterdiagnostik och metallklubben vid Volvo lastvagnar

FRI FOSTERDIAGNOSTIK

Den här veckan kan jag inte klaga på brist på omväxling. I tisdags ett resonemang i kommunstyrelsens arbetsutskott hur hela 200 miljoner ska komplettera Umeå kommun budget för 2010. Den fördelning jag skissat på tidigare håller.

Igår onsdag rejäla nappatag om landstingets besvärliga ekonomi. På aftonen exploderade debatten kring metallklubbens aggressiva attack på Maud Olofsson. Den politiska kampanjen från klubbens sida drunknade i alla positiva nyheter om Volvo Lastvagnar i dagens pappers VK. Maud kommer tillbaka, lita på det.

Idag på plats i riksdagen för en hearing med Socialutskottet och Statens medicinetiska råd om de nya teknikerna bakom modern fosterdiagnostik. Vi står inför ett genombrott av nya analysmetoder som redan i 5-7 graviditetsveckan kan komma att fånga många, många genetiska tillstånd hos foster. Redan idag kan man kolla könet! Via internet!! Det enda som behövs är ett vanligt blodprov från den tidigt gravida kvinna.

Det blir i praktiken fri forsterdiagnostik. Det ställer väldigt många andra frågor. Sitter människovärdet i ett provrör? Risken för stor överdiagnostik? Vilken beredskap har unga människor inför den typen av svåra ställningstagande? Blir det allmänt accepterat att göra abort om fostret inte har önskat kön? Hur kommer synen på mångfald att utvecklas. Synen på svaghet? Är det rasbiologin som är största hotet. i de grumliga vattnen simmar Sverigedemokraternas förenklade och rasistiska budskap!

Balansen i forskarvärlden  och allmänna debatten måste bli bättre. Nyttoetiken måste ifrågasättas. Skydda unga familjer från biologisk kommersialism.

METALLKLUBBEN VID VOLVO LASTVAGNAR

På flyget till och från Arlanda kom frågorna. Vad sysslar metallklubben med? En röst oroades över att metalls hållning utvecklas till det största hotet mot Umeåfilialen. Jag har jämfört krishanteringen vid Volvo och Scania förut. Scania vinner de flesta jämförelserna. Pratar inte metallklubbar med varandra? Vilka intressen vinner på ett svagar Volvo lastvagnar i Umeå. Har metallklubbens styrelse förmåga att sätta sig i helikoptern och se helheten? Klubben verkar helt enkelt isolerad. Och Scania jublar.

Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. Gun Rehnman

    Jag tillsammans med många andra, är födda i den tid då P-pillret lanserades!! Vi fick välja om och när vi ville ha barn!!Vad som hände vet också många och det händer än i dag…tänk, spermadonatorernas presentationer!!Vilken läsning!
    Metallklubben å andra sidan borde lägga den sura gråa filt som skymmer deras sikt och hålla sig till fakta. Man å andra sidan, jag är inte ett dugg förvånad över deras tilltag.

  2. Sven-Olov Edvinsson

    Veritas reagerar på mina paralleller mellan SD-rasbiologi -grumligt vatten. Den genetiska diagnostiken kan resultera i att vissa människor ”rensas” bort. På samma sätt som rasbiologerna förespråkade från slutet av 1800-talet till 1950-talet. Eller som Jimmy Åkesson skriver om muslimer. De förefaller ha synen synen på det selektiva människorvärdet gemensamt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.