Sprutbyte viktig folkhälsofråga! Holmlund-Ågren -Riedel måste tänka om!

Idag kom en tung debattartikel i Dagens Nyheter. Jag har hela tiden varit bekymrad över bristen på saklighet i debatten om spridningen av HIV och hepatit i Umeå. Jag klipper in texten från DN-artikeln:

 

Sprutbyte för narkomaner är en viktig folkhälsofråga

Tre tunga hälsomyndigheter: Sveriges landsting bör följa Finland och införa sprutbytesprogram för injektionsmissbrukare. Sedan 20 år pågår en hetsig debatt om sprutbyte i Sverige. Under dessa år har alltför många missbrukare smittats av hepatit eller hiv, vilket kraftigt försämrat deras livskvalitet. Trots att landstingen sedan 2006 haft möjlighet att införa sprutbytesprogram finns de i dag endast i Malmö och Lund. Det är nu hög tid att slå hål på myterna och ta de vetenskapliga beläggen och den så kallade Dublindeklarationen på allvar. Sprutbyte motverkar smittspridning, ökar inte antalet narkomaner och påtvingar inte Sverige en drogliberal politik, skriver general­direktörerna för Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut."

 

Nu undrar jag när debatten i Umeå ska sansa sig. Politiker som Holmlund – Ågren – Riedel har tyvärr bockerat frågan om arbetet med att begränsa spridningen av besvärliga och smittsamma sjukdomar. Politiker ska inte lägga sig i behandlingsmetoder! Människovärdesprincipen kan aldrig vara en fråga för politiska beslut!

Holmlund – Ågren – Riedel: Tänk om!!!

 

Etiketter:

8 kommentarer

 1. Pelle

  Nu får du allt skärpa dig S-O!

  Jag trodde du var läkare och inte en drogliberalist – snart vill du väl även legalisera hasch!

  Fortsätt propagera för sprutbyten du så hoppas jag att alla som tänkt rösta C tänker om – Holmlund – Ågren – Reidl med flera politiker har rätt – sprutbyten är inte vård för missbrukare utan underlättar bara missbruk!

 2. Sven-Olov Edvinsson

  Peller gör som bla. Riedel: duckar helt och hållet för risken för smittspridninga v allvarliga sjukdomar. Du stämplar mig som drogliberal. Helt fel!! Säkert lika fel som om jag skulle stämpla dig som smittliberal.

  Som läkare ser jag smittspridningen som ett allvarligt samhällsproblem som alltför ofta drabbar oskyldiga. DN-artikeln redovisar just slutsatsen att sprutbyten inte underlättar missbruk men minskar smittsprining!!

 3. Pelle

  Jag ifrågasätter om du är lämplig att få behålla läkarlegitimationen med den drogliberala hållningen!

  Jag vet att du dessutom är chef på NUS vilket gör det hela ytterligare allvarligt – jag hoppas att styrelsen (eller vad det heter) tar upp denna fråga till belysning!

 4. Sven-Olov Edvinsson

  Hoppsan Pelle! Nu går du till personangrepp. Har du läst DN-artikeln? Vad säger du om smittfrågorna?

 5. Pelle

  Personangrepp är det inte då skulle VK inte ha släppt igenom kommentaren – utan bara en undran om du är lämplig som chef och Läkare – men det hoppas jag andra tar sig en funderare på.

  När det gäller smitta så är inte sprutbyten någon lösning utan bara ett sätt att stjälpa missbrukaren och att förlänga missbrukstiden.

  Vill man hjälpa så skall man sätta in alla resurser att avgifta den missbrukande – det är att hjälpa!

  Vad det gäller artikeln i DN så är det tre generaldirektörers personliga uppfattning i frågan och inget annat.

  Med din uppfattning i frågan så tappar C min röst 2010!

 6. Johan Kling

  Pelle, jag tycker att SOE har helt rätt uppfattning i frågan. Det handlar om att hindra smittspridning och att missbrukarna söker kontakt med vården för att få sprutor gör också att de kanske för fösta gången kontaktar vården och det kan vara det första steget mot att acceptera att man har ett missbruk och inte ett bruk. Då blir steget kortare att söka hjälp för missbruket. Skall behandlingen mot ett drogfritt liv funka så måste nog den som rehabiliteras gå med på det hela!

  Stå på dig SOE!

 7. tips

  Anmälan till Socialstyrelsen angående 12-stegsrörelsen

  Svenska staten, Sveriges kommuner och landsting anmäldes till Socialstyrelsen under torsdagen 2009-11-19. Som grund till anmälan ligger att personer systematiskt tvingats av olika myndigheter att delta på AA-möten och 12-stegsprogram, trots att detta strider mot de grund-läggande fri- och rättigheterna i svensk lag angående att ingen skall tvingas att delta i religiösa sammankomster eller sammanslutningar.

  Bakom anmälan står Sekt eller Botemedel som är ett initiativ som startades av en privatperson 2004. Sekt eller Botemedel har som huvu

 8. Argadarja

  En mycket komplex fråga, huruvida sprututbyten är bra, eller ej. Men att det minskar smittspridning är ett faktum, och bara för att man inför sprututbyten förhindrar det inte att man satsar på andra åtgärder också. Men det återstår att se ifall detta är en bra dellösning på lång sikt.

  Och bara för att man är positiv till sprututbyten är man inte drogliberal. Läs på för i hellvete!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.