På tiden att Josefsson lämnar Vattenfall!

I veckan blev vann Vattenfall löpsedlarna, men en tvivelaktig seger.  Det har funnits en grundläggande oenighet mellan Vattenfalls ledning och regeringen, även den tidigare regeringen.När Maud äntligen gett energipolitiken  tydligare mål med förnyelsebart, miljöansvar och tuffare krav på kärnkraftselen har Vattenfalls ledning obstruerat. Påledningens lista ligger bristande kärnkraftssäkerhet i bårde Sverige och Tyskland samt hela den europesiska utvidgningen som balanserat på slak lina. Vattenfalls stora ägande i kolkraft går stick i stäv med klimatpolitiken.
 
Regeringen har arbetat med förnyade ägardirektiv. Denna process brukar baseras på en dialog mellan företagsledning och ägare. När det gäller Vattenfall har i viss mån gamla styrelsen (kolla på hemsidan  http://www.vattenfall.se/www/vf_se/vf_se/518304omxva/518334vxrxv/518574styre/518664aktie/560334styre/index.jsp) men ffa VD Lars G Josefsson vägrat dialog och dragit åt ett helt annat håll. Regeringen har samtidigt ägaransvaret att inte äventyra det stora bolaget. Vi väljare och konsumenter (alla är inte det) tycker egentligen som regeringen att elnätet och ett så strategiskt ägande som vattenkraft inte ska säljas ut.
 
Vattenfall försöker skriva en egen politisk agenda. På deras internationella hemsida (http://climatesignature.vattenfall.com/) beskrivs deras medverkan i den internationella kampanjen inför klimatmötet i Köpenhamn (COP 15). Eftersom Vattenfall själv är en icke oväsentlig faktor i problematiken riskerar hela ståndpunkten att bidra till att underminera ett kraftfullt agerande från Andreas Carlgren, svenska regeringen och EU.
 
Det är verkligen på tiden att Lars G Josefsson tvingas lämna skutan!
Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Oscar

    SO E vem är det som skall lämna skutan?

    http://www.expressen.se/Nyheter/1.1780169/kan-hon-sitta-kvar-reinfeldt

    Läs artikeln ovan så kan vi sen prata om vem som skall lämna skutan mer än Maud Olofsson – det bör väl även hennes chef Raifeldt göra?

    Skärpning nu Centerpartister – det går inte längre att försvara er partiledare som svikit glesbygden för att ”fria” till makten och stureplanscentern.

    Centerpartister AGERA nu – se till att byta partiledare!

  2. lf

    Det typiskt för centern att skylla på tjänstemän och den tidigare regeringen.
    Ni närmar er med stormsteg 4% spärren.Tack för det!

  3. Lars Gidlöf

    Hej
    Det var ett himla liv då Vanja Lundby Wedin hade missat läst avtal/årsredovisning i AMF pension,men varför inte ett ord då Maud Olofsson inte förstått en än viktigare årsredovisning?

  4. Sven-Olov Edvinsson

    Hej Lars – du har rätt i att kinnor i svensk politik blir hårt åtgångna.
    Det har länge varit allmänt känt att Vattenfalls skadeståndsansvar vid en kärnkraftsolycka i Tyskland gällde för det tyska bolaget. Men det var först vid Vattenfalls omorganisation, som det beslutades om i mars 2008, som det nu visat sig att hela koncernen blev skadeståndsansvarig.

    Det är följderna av denna omorganisation som ägaren varit kritisk mot att man inte informerades om. Följderna av omorganisationen uppdagades när Näringsdepartementet våren 2009 i samband med bolagets strategigenomgång började ställa frågor kring Vattenfalls skadeståndsansvar vid kärnkraftsverk i Tyskland.

    Redan då förstod departementet att det sannolikt var så att man hade obegränsat skadeståndsansvar. Eftersom Vattenfall är ett mycket stort bolag är det dock juridiskt komplext att ge ett entydigt svar i ansvarsfrågan.

    Det var därför först för några veckor sedan, i början av oktober, som departementet fick den kompletta bekräftelsen från bolaget att Vattenfall AB bär det fulla skadeståndsansvaret.

    Oppositionen har hävdat att Maud Olofsson kommit med olika besked om när hon fick informationen om Vattenfalls skadeståndsansvar. Det stämmer inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.