Kulturhuvudstad på Grand: Utveckla det Umeå redan är bra på!

Torsdag eftermiddag genomfördes vårt semiarium på Grand Hotell om Kulturhuvudstad 2014. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth inledde, Eva Nygren, Göran Sandberg,  Charles Landry och nya umeprofilen Anna Valtonen vid designhögskolan fortsatte. Lars Nittve avslutade på ett väldigt klokt sätt: Umeå har så mycket positivt med sig och på gång att ni framförallt ska fortsätta utveckla det som ni redan är bra på.

Jag håller verkligen med Lars Nittve! Vi ska förbereda 2014 genom att göra satsningar som förstärker Umeås profil. Det är exempelvis bråttom att utveckla staden mellan broarna genom att kvarteret mellan Tullkammaren och stora Hotellet kan bli en kulturell mötesplats med både bra lokaler för evenmang, ungdomskultur, nya media och många kulturföretagare. Och kanske en saluall! Det kommer att bli ett härligt stråk efter älven mellan konstnärligt centrum i öster till ett kulturkvarter mellan stora hotellet och Plaza. Nya skateparken avslutar stråket i väster.
 
En fråga man ställer sig är hur ska en stor eventarena passar in i bilden? Jag har länge känt att det enda riktiga Umeåalternativet för en större eventarena är att bygga på Umeås unika höjdpunkt Hamrinsberget.En härlig konferens- och eventarena på Hamrinsberget skulle knyta samman  Universitets och sjukhusområdet, växande östra stadsdelar med Umeå city. Ett ställe som besökaren minns och ägaren kan använda på många sätt.
 
Umeå ska vara unikt och inte en dussinkopia! Umeå ska satsa på sina egna förutsättningar. Men räcker pengarna då? Kan vara tveksamt och kräver noggrannhet.. Jag tycker det är viktigt att proiritera och genomföra saker och ting i rätt ordning:
 
1) Utveckla kulturkvarteren först. Här ryms bl.a.en ny evenemnagslokal som måste vara flexibel och innehålla modernast teknik.
 
2) Bygg färdigt  aktiviteterna och lokaler runt Norrlandsoperan
 
3) Skapa utrymme för det breda föreningslivet – både kulturföreningare, idrott och alla andra som vill engagera sig inför 2014. Samiska kulturen finns redan aktivt med.
 
4) Gammlia ska äntligen få ett uppfräschat museum.
 
5) HUM-lab och flera andra verksamheter nära Unversitetet
 
6) Satsa medvetet på vårt nordliga landskap exempelvis trä i skog, slöjd och byggande, älvarna för naturlivet och avkopplingen och kulturlandskapet. 
 
7) Skapa den stora eventarenan först om vi är säker på att alla pusselbitar faller på naturlig plats i Umeå.
Etiketter: ,

En kommentar

  1. Urban Bengtson

    Håller med, särskilt om evenemangsarena på Hamrinsberget. Utveckla idrotten i och kring IKSU Sportcenter. Ute-friidrottsarenan blir vintertid stadion för skidsprintspår i skogen (konstsnö-skidtunnel). Givetvis ska 50-metersbassängen dit, intill 25:an där nu och bryt loss den från Nannabadplaneringen. Eller hellre, skapa äventyrsdelen ihop med 50:an på IKSU. Spårtaxibanan förlängs över campus och idrotten på IKSU når snabbt och bekvämt evenemangsarenan. Med spårtaxi till Nydala knyts land och stad ihop på ett unikt sätt i Sverige. Och Nanna ledigt för nya framtidssatsningar i kultur/kommers.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.