Påsksol och bloggskugga. Byggande i Umeå. Lokalproducerad mat!

Påskhelgen bjöd till sist på fantastisk vindstilla Kittelsol. Samtidigt var Telias nät så överbelastat att det inte ens var att tänka på att ladda ner internet, bloggar och annat. Hann inte kommentera VKs opinionsundersökning – som egentligen påminde en hel del om motsvarande undersökning 2006. Den gången blev det andra siffror i valet. Men hursomhelst gäller järnet framöver!

Dagen har annars innehållet både KSAU och Närings- och planeringsutskottet i kommunen.Stora frågor men inga större kontroverser. Den nya administrationen i kommuen tror jag på dvs plattare och mer tillgänglig för nämnderna.

Annars har bebyggelsestrategin för Umeå diskuterats. Även om jag för länets, grannkommunernas och den sociala trygghetetns skull helst siktar på 150 000 – 160 000 invånare i Umeå 2050 istället för 200 000 behövs en hel del nya bostäder. För att stan ska växa med 1 000 personer/år i snitt 600 lägenheter/år under 40 år behövs  nya bostäder/år. Om planeringen tar sikte på det dubbla tror jag att man planerar för en dyr och alltför stor kostym!

Därför behövs både en kompaktare stad, byggande i kommundelarna och stråken mot Hössjö, Tavelsjö, Flurkmark, Täfteå och Stöcke/Strömbäck.  Dessutom är det äntligen dags att öppna gamla I 20-området – centralt och lättillgängligt.

Avgörande för hur människor komemr att trivar kommer aktiva parker att vara. Människor ska inbjudas till aktiviteter året runt. Det gör även stan tryggare.

Läser debattartikel i VK av bl.a. Lotta Folkesson om lokalproducerad mat. Västerbotten har en hel att komma med och kan mer. Både närings- och klimatmässigt borde vi ge mer tid till lokalproducerat både privat och i kommunernas matlagning. I Kasamark har vi sedan auguisti 2009 ett eget kök igång för skolan opch snart även vanliga lunchgäster, hemskickat till äldre m.m. Doftar gott!!

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.