Eskil Erlandsson: Skogens exportvärde = 473 000 volvobilar/år

 

Det var en glad och nöjd jordbruksminister som 17:10 idag lämnade Umeå efter ett dygns blixtvisit i Umeå och Vindeln. Välbesökta möten och optimistiska företagarträffar satte sin prägel På Eskil Erlandsson upplevelse. 

 

Skogen, maten och landsbygsprogrammet dominerade samtalen. Besöket i SLUs aula samlade mer än 110 personer och innehöll alla frågor om skogen, klimatet, EUs jordbrukspolitik.

I Västerbotten är skogens betydelse stark. Skogen förenar tillväxt, export med naturupplevelser, jakt, bärplockning och turism. Och tysta miljöer! Forskning vid SLU har senare årlyft fram nya insikter om betydelsen av närheten till skog och gröna miljöer när det gäller människors hälsa. Kultur och skog sänker blodtrycket! 

Skogens betydelse för den svenska välfärden illustrerade Eskil Erlandsson med jämförelsen att skogens årliga exportvärde på 122 miljarder/år motsvarar värdet hos 473 000 volvo personbilar med extra utrustning. Att skogsnäringen växer igen märks inte minst i lastbilstillverkarnas orderböcker. Bl.a. Volvo lastvagnars hyttfabrik i Umeå kan applådera skogspolitiken.

Vi fick även möjlighet att berätta om de nya kunskaperna kring kvarkens och Umedeltats betydelse för fågelvärlden. Det är helt enkelt ny kunskap som visar att stor del av kvarkens flyttfåglar kommer öster ifrån via bl.a Vitryssland och t.o.m ända från Kina och Vietnam. Alltså flyttleder som överraskar.

Naturvårdsverket och SVA (Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt) har nyligen lagt förslag om framtidens viltövervakning och i förslagen nästan helt utelämnat möjligheterna i norra Sverige. De nya kunskaperna, som bl.a. vuxit fram i skuggan av fågeldebatten kring projektet Botniabanan, visar att fåglars flyttvägar via kvarken fångar helt andra stråkän motsvarande platser i södra Sverige. Kontakterna mot öster har ett särskilt intresse när det gäller exempelvis möjligehterna att kartlägga  fågelinfluensan. Vi hoppas att regeringen tar med kunskaperna när det blir dags för proposition.

Etiketter: , , ,

En kommentar

 1. Svenne

  Ett fjärde försök att få dig att svara:

  Hej SO E försöker ännu en gång få svar på en fråga som jag tidigare ställt till dig:

  Hej SO E kan du som läkare och allianspolitiker vara snäll att läsa:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6860390.ab

  och ge mig och andra som läser din blogg svar på hur alliansen tänker med sin syn på sjuka?

  Delar du ministerns syn på de sjuka?

  tisdag 30 mars 2010 klockan 10:56

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.