Ny sorts anställning för lärlingselever – äntligen!!

I förra veckan presenterades lärlingsutredningen sitt betänkande Lärling – en bro mellan skola och arbetsliv.

Äntligen! Jag har själv följt denna fråga sedan 1995 då Kunskapslyftet för första gången föreslog inrättandet av lärlingsutbildning. Jag upplever tyvärr att  inte minst skolväsendet har motarbetat att lärlingsutbildningar ska få ordentlig plats.

Utredningen föreslår en ny gymnasial lärlingsanställning. Anställning förutsätter att utbildning enligt ett utbildningskontrakt mellan skolan, arbetsplatsen och eleven. anställningen ska ge  ett skydd vid arbetsskada och omfatta samtliga elever under arbetsplatsförlagd utbildning oavsett anställning. För att undvika oklarheter mellan skola och arbetsplats ska alla regler vara klara innan eleven inleder den arbetsplatsförlagda utbildningen. Inkomster från en lärlingsanställning ska behandlas på samma sätt som annan inkomst.

Detta är en milstolpe för alla unga! Tidigare har vi haft ett systemfel i Sverige då denna typ av möjligheter för unga inte har funnits. Det är också en av anledningarna till att vi har så hög ungdomsarbetslöshet. Nu värderas de praktiska utbildningarna lika högt som de teoretiska. Äntligen.

Centerpartiet har länge påpekat att det är viktigt att unga kan få in en fot på arbetsmarknaden, lärlingsanställning är ett tydligt sätt att sänka trösklarna för unga genom att de kan få ett jobb till en lägre lön.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.