Humanism på buss!

Umeås samhällsliv skulle vinna på mer av värdedebatt. Mer prägel av humanism borde prägla dialogen om hur vi vill umgås och leva i Umeå. Det kan vara basen för ett budskap till unga och gamla, barn i skolan, medarbetare i kommunen. En humanist slår aldrig en annan påkäften!

Igår kväll mötte några av oss politiker BVC-medarbetare, förskolärare, dagbarnvårdare och en och annan förälder för att prata om mer tid för barnen. Jag hoppas att den dialogen kan präglas mer av en humanistiskt grundåskådning än det nyttoperspektiv som ofta präglar föräldrars behov av barnomsorg, tider, timmar och avgifter. Barnen utveckling och rätt till rotfärste är den viktiga humanistiska frågan

Humanism kan även prägla kommunens politik på annat sätt. Jag anser att det är tid för en bredare satsning på bibliotekens arbete ute i kommundelarna. Tillsammans med det stora behovet av bra mötesplatser för människor olika tider under veckan. Den som läst 10 böcker slår inte okända människor.

Satsningen på kulturhuvudstad 2014 kommer att får en stark humanistiskt prägel.

Socialtjänst är  humanism. Mycket av de insatser som görs inom handikappomrorgen präglas av en människosyn som ger individen ett värde som bara begränsas av andra individers rätt till samma värde. Samma sak med skolan.

Kan räkna upp många exempel.  Humanism är en viktig vision för Umeå.

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.