O dyre broder: Kasta inte pengarna i älven, Holmlund!

När min bärbara dator insjuknade och dog förra veckan blev bloggande svårt. Mitt under gårdagens tunga möte med Etiska rådet i Stockholm flippar dock Holmlunds blogg fram om att flytta hela stora Norrlandsoperan till kajen. Vi har hört surret i några veckor i korridorerna men inte trodde jag att detta skulle bli nästa lösrykta uppkast. Men storarenan håller väl på att tyna bort förstår jag.

För en nettokostnad på kanske en miljard skulle vi skapa en grandios flytt och ett hus. Men vilket innehåll tillförs.

Så här ser jag det: Satsa på att skapa många fler kulturkvarter!

– Norrlandsoperan ska byggas till för att lösa både arbetsmiljö, repetitionslokaler och verkstäder. Dessutom hoppas jag en restaurang med eget kök! Samtdigt bevarar vi den fantastiska akustik som finns i konsertsal och operalokalen! Och akustik är svårt (läs Idun!).

– Kulturkvarteret Heimdal (där tullkammaren och Stora Hotellet ligger) måsta snabbt få bli det kulturkvarter som länge planerats. Mitt i detta ner på strandplan ett maximalt flexibelt Sinnenas hus. Det ska rymma bra teknik för multikultur – ideell och kommersiell!

– Satsa på Vssaplansstråket från biblioteket via Folkets hus till Operaplan! Här finns utvecklingsmöjligheter,

– Den tomma tomten mitt emot norrlandsoperan vill antingen Baltic eller KFUM uteckla från tomhet till full aktivitet!

– Vi har i ganska bred politisk enighet att bygga för bad, handel, kultur, hotell, parkering och bostäder i kvarteren Nanna och Mimer. Det projektet ser riktigt bra ut! Kollektivtrafiken finns mitt i alltihop! Det innebär att Citys breddas öster och norrut!

– Gammlia behöver få en nystart efter bildmuséets flytt till konstnärligt Campus. Gammlia området är kommuens mest besökta område!

– Det behövs tio nya scen- och aktivitetsplatser runt om i kommundelarna för att öka möjligheterna och inte vara beroende av om det finns lokal i Folkets hus.

Jag förstår inte  de tvära kasten. Satsningen på bad, handel, bostäder och hotell kommer att ge Norrlandsoperan en naturligare kontakt med city. Ännu bättre blir det om omgivande kvarter lever upp och restauranglivet tar fart. Ska man då rycka upp NO-plantan? Vad säger de övriga aktörerna?

Det är lätt att förstå Krister Olssons tålmodiga förvåning över många tvära kast! Kasta inte en miljard i älven utan att egentligen få någon breddning av kulturutbudet och antalet scener. Miljarden räcker väldigt långt till mer verkstad! I förberedelserna inför 2014 blir det mesta kaos om hugskotten får styra! Vi behöver tvärtom mer innehåll, mer värdegrund, mer humanism – och mindre skryt!

O dyre broder: Kasta inte pengarna i älven, Holmlund!

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.