Riksdagens kulturutskott. Kulturens hus.Kulturens innehåll.

Nu är vi hemma efter att idag fräffat riksdagens kulturutskott, Jag, Marie -Louise Rönnmark och Fredrik Lindgren berättade om Umeås roll som europeisk kulturhuvudstad 2014 och om arbetet hittills. Vi mötte ett varmt intresse från utskottet och vi kan hoppas på gemensamma ansträngningar att hitta formerna för svnska riksdagens engagemang i Sceriges värdskap 2014. Lyckas vi ge det nordliga rummet ett ansikte i resten av Europa kommar alla att bli vinnare.

Samtidigt blir jag uppringt från Umeå att diskussionen fortsätter kring olika förslag kring satsningar i Umeå city, Norrlandsoperan, staden mellan broarna. Den arbetsgrupp inom alliansen jag varit ordförande för har presenterat rapporten  "Det kreativa Umeå med ett levande kultur- och föreningsliv". Läs den, kom gärna med synpunkter! Vi vill att dialogen ska vara öppen utan att sakfrågor poppar upp hastigt och lustigt.

Rapporten har många nyheter men det är viktigt att understyka att vi är fullständigt eniga om att satsningen på ett kulturens hus i området staden mellan broarna ska prioriteras som först i raden av satsningar. Det måste vara färdigt innan 2014 dvs 2013!

Innehållet i Kulturens hus ska vara framtidspräglat. Jag tror inte att vi får det nya bara genom att flytta runt gamla verksamheter. Jag är givetvis beredd att vilken dag som helst vara med och forma innehållet. I rapporten har vi bl.a pekat på att Kulturens hus ska kunna ta emot publik på 800-1000. Sceenen ska vara flexibel för att kunna möta många nya yttringar. Utrustningen ska möta de moderna digitala utmaningar som Umeå saknar ännu så länge. Jag tror det är viktigt att teater och musik inte ska vara beroende av om det finns plats några enstaka scener. Mångfalden är en del av själva poängen och kommer att bredda publiken.

Byggnaderna ska också kunna bli ett arkitektoniskt ögonmärke!

Det är viktigt att kultursatsningarna tar sikte på kulturens innehåll i framtiden. Den framtid som Kulturhuvudsstad 2014 ska handla om!

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.