Bättre med gröna investeringar i Norr än i brunkol i Tyskland

Det behövs nya stora satsningar i Sverige på grön omställning inom energiområdet och på investeringar i Norrlands inland. Vattenfall gjorde under tidigare s-regeringar omfattande inköp av utländska kraftverk. Allt fler – inte minst inom oppositionen – har dock under det senaste året ifrågasatt hur smart det är att svenska folket står som ensam ägare och till utländska kraftverk baserade på brunkol och kärnkraft med allt vad det kan innebära av risker.

Centerpartiet har både lyssnat på och deltagit i den debatten. Det behövs särskilda initiativ för att få fram teknisk förnyelse och smarta lösningar inom energiområdet. Men lika lite som åkerierna utvecklar lastbilar och taxiföretagen nya bilar, är det Vattenfall eller andra energiföretag som utvecklar den nya energitekniken. Vattenfall kan vara en pådrivande beställare. Men det är teknikföretagen – stora och små – som utvecklar tekniklösningarna.

Därför har Centerpartiet presenterat ett förslag som breddar ägandet i Vattenfalls utländska tillgångar och som därigenom tillför nytt friskt investeringskapital i Sverige för gröna energilösningar och investeringar i Norrlands Inland.

Genom breddat ägande i Vattenfall får staten in nytt kapital. 10 nya friska miljarder kan på detta sätt bilda stomme i ett nytt företag, Framtidsenergi AB, med uppdrag att stärka den gröna energiomställningen. Samtidigt tillförs en betydande summa pengar till en fond för att utveckla Norrlands inland inom t.ex turism och företagande. Centern förslag innebär att staten behåller kontrollen över den svenska vattenkraften.

Etiketter: , ,

3 kommentarer

 1. Jörgen

  6 831 000 000 kronor… så mycket pengar drog vattenfall in i vinst till skattebetalarna under april, maj och juni i år… detta bolag vill alltså högerregeringen sälja för att få in 10 miljarader för att starta ett nytt bolag, snacka om att slakta kon för att komma åt den mjölk som redan finns i juvrarna!!!

 2. Lars Gidlöf

  Hur räknar hon, sälja delar och sen spendera pengarna, när man kan ha hela bolaget kvar och på 1 år få ihop de 10 miljarderna, dvs vinst + bolagets skatt?

  Hur räknar Ni i centern,visserligen vet jag att hennes betyg var inte lysande,men nu är hon ju underkänd med den matematiken.

  Förklar nu du som företrädare för centern?

  Sen,varför inte beskatta allt på produktionsstället? Varför i Stockholm,där produceras ingen energi

 3. Nalle

  Och vad hindrade Alliansen från att ge Vattenfall direktiv om att sälja de tyska kolkraftverken? Inget annat än er blinda tro på att ”marknaden” kan ordna allt.. Vi är allt för många som såg Maud hävda i Uppdrag Granskning att de enorma prishöjningarna på el var ett ”bevis på att konkurrensen fungerade”.. Är det inte bättre att Maud håller tyst och låter oss misstänka att hon är inkompetent, än att hon vederlägger våra misstankar varje gång hon öppnar munnen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.