MP:s valplattform: Det blir tufft för den stadsnära landsbygden

Har idag kunnat läsa Miljöpartiets valplattfom i Umeå. Lite nyfiket eftersom det parti som under mandatperioden röstar nej till det mesta ger sig utför att vilja modernisera Umeå. Och som jag läser kvarstår en satsning på ytterligare en biogasanläggning som det stora moderna, numret.

Det som slår mig allra mest är att Umåe City ska bli någon sorts San Marino med  kontrollerade infarter, parkeringar i perifering och helt bilfritt. Det blir tufft för den stadsnära landsbygden med MPs politik.

Annars gör MP sak av klimatfrågan – en fråga som allra mest är en internationell och nationell fråga. Här kan MP och alla andra luta sig emot en kraftigt upptaggad klimat- och miljöpolitik från dagens regering:




– Miljöpengar. Alliansen har höjt anslagen från 15 till 20 miljarder kronor trots ekonomisk kris. Ålidhemsprojektet är ett exempel på de stadsmiljprojekt som fått stöd från regeringen.

– Naturskog. Alliansregeringen har skyddat rekordmycket naturskog och uppnår miljömålet för skydd av skog.

– Klimatet. Alliansen har sett till att Sverige har Europas mest ambitiösa klimatpolitik med 40 procents minskning av utsläppen till 2020.

– Trafikens utsläpp. Trenden har brutits, under Alliansen minskar utsläppen från trafiken och utsläppen från nya bilar mer än någon gång sedan mätningarna startade 1978.

– Miljöbilar. I december 2005 fanns det 23000 miljöbilar. Nu, efter miljöbilspremie och goda villkor i förmånsbeskattningen rullar närmare 330000 miljöbilar på våra vägar.

– Förnybara bränslen. Med alliansens politik har försäljningen av etanol åttadubblats, biogasanvändningen tredubblats och det finns 50 procent fler tankställen för biogas.

– Spårbunden trafik. Alliansen storsatsar nu på järnvägen och finansierar investeringarna.

– Havsmiljön. När Alliansen tillträdde fanns inga spårbara budgetmedel för Östersjön. Nu satsas drygt en miljard på havsmiljön och kraven klaras på minskade utsläpp av kväve och fosfor i Östersjön.

– Gifterna. Kvicksilver, fosfater i tvätt- och diskmedel har förbjudits och Sverige driver på i EU för regler mot sk blandeffekter av olika kemikalier.

– Strandskyddet. Den förra politiken ledde till sönderexploatering i många områden. Nu har reglerna skärpts i områden med hårt exploateringstryck. Däremot blir det lättare att få bygga där det finns flera kilometer strand per invånare.

– Förnybar energi. Vindkraften har tredubblats och bioenergin har gått om oljan som största energikälla i Sverige.

– Kärnkraftens försäkringskostnader. Alliansen inför det som den förra regeringen aldrig orkade, fullt ansvar för reaktorägarna i händelse av olycka.

Alltsamman är den plattform som även Umeå ska bygga vidare på.

 




Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Bilfria centrum finns på olika platser redan idag i europeiska städer. Först tyckte handlarna inte om det. Idag är det istället positiva toner. Stadsluften har blivit bättre och trevligare arbetsmiljöer för anställda, särskilt bland caféer och restuaranger.
    Inte har dem heller förlorat ekonomiskt på det.
    Så levande centrum dem har idag!

  2. Valdemar

    När man läser vad du skriver på din blogg så undrar man varför du inte gör som din partikamrat och läkarkollega Lars Weinehall, drar dig tillbaka från politiken och ägnar dig åt att vårda din hälsa så här på ålderns höst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.