Umeå kommun kan öka trycket på mer närproducerade livsmedel.

Centerpartiets motion om Upphandling av närproducerad och ekologsik mat ska diskuteras i dagesn kommunfullmäktige. Kommunens upphandlingskontor har gjort ett bra jobb som innebär att man vill höja kommunens ambitioner.

Centerpartiet har två yrkanden:

– Ge kommunstyrelsen i updrag att upphandla mer av närproducerade livsmedel

– Inarbeta miljöstyringsrådets kriterier i kommunens upphandlingspolicy

S, V och FP sitter nöjda i kommunstyrelsen och föreslår att motionen ska besvaras.

Jag anser att det är viktigt att kommunfullmäktige ökar ambitionen. Det skulle ge både upphandlarna och branschen en stabilare grund som man kan lita på. Den som vill veta mer om hur man kan agera för att trygga att andelen ekologisk och miljökvalitativa lismedel kan läsa mer på Miljöstyrningsrådets hemsida. Här finns bl.a. den viktiga frågan om hur hänsynen till bra djurskydd ska klaras.

Jag håller tummarna för att motionen ska vinna idag. Matens kvalitet är en viktig fråga för snart varje människa!

 

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Lars Bäckström

  Vi i kranskommunerna håller också tummarna att fullmäktige i Umeå tar ett klokt beslut. Vi har också ambitionen att öka upphandlingen av närproducerade livsmedel och ekologiska produkter. Eftersom vi upphandlar gemensamt i Umeåregionen så finns det många fördelar om Umeå har en hög ambition i denna viktiga fråga

 2. Åke Sandström

  Politik är att vilja !
  Nu har vi under en lång tid bara hört hurt svårt det är att upphandla närproducerat (som är det riktiga begreppet tycker jag eftersom KRAV-poduktionen inte räker till),
  men det handlar om politisk viljeinriktning.
  Detta borde de flesta begripa !
  För folkhälsans skull och även för de äldres trivsel i sina särskilda boenden likväl som i hemmen. De skall känna igen sig – maten skall både dofta och smaka gott !

 3. Anders Bäckström

  Det viktiga är ju att maten som upphandlas av kommuner och landsting är lokalt framställd.
  Det skapar ju jobb och skatteintäkter här där vi bor och då lever ni ju som ni lär.
  En lite dyrare upphandling men ett lite renare samvete.
  Det där med att det skall vara ekologiskt odlade finns det ju inga belägg för att det är mer miljövänligt än konventionellt framställda livsmedel.
  Därom tvista de lärde och så länge det är så så finns det ingen anledning att den offentliga ekonomin skall stödja KRAV odlade produkter.
  Låt marknaden bestämma vad som ska odlas.

 4. Leif

  Först en eloge till S-O å co för ett tappert försök.

  Sen var det rätt lätt att förstå utfallet om fp ska vara med och bestämma om landsbygd i allmänhet och jord/skogsbruk i synnerhet. Inte mycket till ryggrad och sammanhållning att vänta sig där inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.