Jonas Sjöstedt läger en stor, blöt, röd-grön filt över Norrland!




Jag tänker på turistföretaget i Henriksfjäll.  Restaurang, boende, jakt guidning, lång vintersäsong. Stora skillnader mellan veckorna runt påsk eller i  november – december. Många unga som jobbar i restaurangen eller ute.

Jag tänker på min granne med lantbruksföretaget. Omsätter 6 miljoner, sköter många hektar åker. Flera anställda. En del året runt men ännu fler vår och sommar.

Inför valdagen den 19 september kan vi jämföra två regeringsalternativ. Det måste man göra genom att titta på verkligheten. De rödgröna har konkreta förslag som berör både företaget i Henriksfjäll och lantbruksföretaget.

Höjt bensinpris: Gör det direkt dyrare för företagen direkt (de kör 15 000 mil/år) men framförallt kör alla gäster till Henriksfjäll

Höjd kilometerskatt: Innebär 300 000 för lantbruksföretaget (många transporter varje vecka). Transporterna till Henriksfjäll (33 mil från Umeå) med bil och buss bli alla dyrare. Hur kommer affären i Kittelfjäll att klara sig?

Lag om rätt till heltidsanställning: Särskilt turistbranschen bygger på att man under året lycka kombinera jobb inom olika områden och att man jobbar olika intensivt olika tider på året. Samma sak inom lantbruket.

Skatt på vikariat och korta anställningar: Den senaste rödgröna förslaget som sannolikt påverkar unga allra mest. Vänsterpartiet nämner en höjning av arbetsgivaravgiften med 5%.

Höjning av arbetsavgiften för unga: Höjningen är c:a 15% för alla under 27 år. Drabbar turismen och våra företag i fjällvärlden mycket hårt.

Avskaffa RUT: En reform som plötsligt öppnat en ny bransch. Familjer med egna företag och mycket ojämn arbetsbelastning förlorar en möjlighet att klara sitt vardagspussel.

Höjd inkomstkatt för alla som lönearbetar: Berör 4,4 miljoner människor. Dvs alla som tänker turista i Kittelfjäll eller köpa mjölken och köttet från bonden.

Nej till Innovationfonden för Norrlands inland: Skulle stötta Vilhelminas satsning på turismen i Södra Lappland, flyget, fler företag. Det finns flera spännande projekt i Klimpfjäll, Borgafjäll, Kittelfjäll, Hemavan.

Resultatet av de rödgrönas regeringsplattform är en enda stor, blöt, rödgrön filt över Norrland! Hur många av väljarna har sett hela pusslet? Hur många tror verkligen att det blir fler jobb under filten? Hur många tror att det blir lättare att bedriva skogsbruk, starta gruvor eller vara underleverantör? Hur många lyckas avslöja Jonas Sjöstedt som försöker lura människor att det är risken uranbrytning och start av kärnkraftverk som är valets viktigaste frågor? Be honom istället förklara effekterna av sin stora blöta filt över Norrland som drabbar oss redan vid årsskiftet. Och gynnar storstäderna!

Etiketter: ,

8 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Läs blogg artikeln av EvaLinda Grensman i Sorsele ”Grönt blad om kilometerskatten”

    15000*12.70 = 190500
    15000*13.19= 197850
    Skillnad på 7350:- a 4 % av totala kostnaden på 190500.
    Kostnaden av arbetsgivaravgiften blir lägre och skillnaden blir att bensinskatten ökar inte kostnaden för företag på grund av arbetsgivaravgiften.

  2. Krister Klermalm

    Dessutom berör kilometerskatten lastbil trafiken och som inte berör något med lantbruksföretaget i större utsträckning. Likväl kollektivtrafiken som Miljöpartiet vill satsa på, mer även i inlandet.
    Ihop med lägre tjänstemomsen och arbetsgivaravgift för alla blir företagande inte dyrare i Kittelfjäll. Dem unga som har redan jobb behövs ingen lägre arbetsavgift, lönen (ingångs) är ändå 30% lägre i den åldersgruppen. Vi vill satsa för dem som inte har jobb med ingen a-avgift för företagare att anställa en yngre arbetare.
    Hur många är det som har RUT i Kittelfjäll?

  3. Krister Klermalm

    På det sätt ni vill få kapital till denna ”Innovationfond” för Norrlands inland går Miljöpartiet inte med på – att sälja ut 10% av Vattenfall. Med vårat förslag om 0.5 öre / Kwh gick ni inte med på att genomföra tillbaks till där vattenkraften produceras.

  4. Johan Kling

    Till Krister Klermalm:
    Du har helt klart missat hur alliansregeringen nu på Centerpartiets initiativ har löst finnansieringen av Inovationsfonden. Man tar 2 miljarder från balansen och det hela blir verkligehte 2011!

    Krister roligt att du som miljöpartist förespråkar sänkt tjänstemoms. Det gör inte dina kollegor i den rödgröna röran! Du sitter och sammarbetar med ett Vänsterparti som i debatt efter debatt hävdar att vi har för låga bolagsskatter i sverige! Er politik höjer inkomstskatten för 4,4 miljoner löntagare! Inte så bra!

  5. Johan Kling

    Krister när det rör RUT så kan jag inte svara på hur många i Kittelfjäll som nyttjat det, men det har skapat över 10 000 nya jobb i Sverige! I Vilhelmina kommun har 7 nya jobb skapats, i Sorsele 3 nya jobb! Vad ska du säga till dessa nya företagare och deras anställda när du avskaffar RUT-avdraget?

    En åkare i Vilhelmina riskerar med ert förslag om kilometerskatt ökade kostnader på 250 000 kronor! Det är vad jag kallar kostnadsökning!

    Till sist undrar jag varför ni i ert rödgröna maifest inte nämner orden Landsbygd, Företagande och Tillväxt?

  6. Krister Klermalm

    I allians med andra och vid överenskommelser så får partierna ta ett steg bakåt i vissa frågor. Även här med tjänstemomsen. Vad säger man idag om C och kärnkraften?!
    Förhanlingar är inte riktigt klara med allt såsom det var för er i förra valet.

    Ska vi subventionera andra företag som klädaffärer, glasföretag, skräddare, hovslagare, etc?

    Det är fiktiva räkningar ni gör av kilometerskatten som inte är utarbetat ännu att genomföras. Vad är det för åkare som du tänker på när du räkna på siffrorna? Är det någon som kör inom Länet, Norrland, Sverige eller är det en fjärråkare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.