Riga inspirerar: Umeås genväg till Europa?

Jag deltar idag i den konferens som Riga inbjudit till under temat "The Baltic amber Wind: Culture, Creativity, Change". Det är Rigas försök att tt starta upp ett nytt nätverk som bygger på den historiska Bärnstensrutten och som gick mellan Östersjön via mellaneuropa till medelhavet och mellersta östern. I modern tappning skulle rutten både lyfta handel, affärer och kultur.

Lettland och Riga har en nyckelroll för att främja de öst-västliga konakterna. Efter det senaste parlamentsvalet har den nya regeringen  budskapet försoning och etniskt samverkan.

Några teman vid konferesen har varit "A soul for Europe" med ambitionen att fånga ungas engagemang. Ett annat tema har varit strävan att skapa ett språk som förenar affärsvärlden och kultursfären med syfte att samla fler i kulturarbetet. Väldigt många kulturarbetare är självständiga entreprenörer som skulle må gott av att ekonomin växer.

Umeås ambitioner inför 2014 är att "vända kartan" så att Europas nordliga värderum öppnas för många fler. Den centrala idébasen är enlightment dvs tron på upplysningen som grund för demokrati och individers engagemang. Det brukar även kallas "öppna källkoder".

Umeå kommer att aktivt jobba med ambassader och departement för att fylla upp kontaktern med Riga. Det senaste årets utveckling är lovande. Air Baltics nya flygförbindelse mellan Umeå-Riga via Vasa har plötsligt gett Umeresenärerna tillgång till ett flygnav som är större än Arlandas. Körer,Umeå sameförening, kommunerna i Umeregionen, idrotts- och fritidsakiva m.fl har besök Riga under året. Det börjar arta sig! Allt detta har skett trots Lettlands mycket svaga ekonomi. Eller kanske tack vare!

I senaste weekensbilagan uppmanade VK-artikeln läsarna att besöka det positiva Riga. Bra initiativ!

Riga inspirerar och skapar en ny genväg till Europa.

 

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.