Smått historisk dag med kulturhuvudstad 2014

Idag träffas det specialinrättade utskottet Kulturhuvudstad 2014 i Umeå kommun för första gången. Utskottet ska vara kommunstyrelsens verkställande utskott inför och under 2014. Det handlar om olika förberdelser kring kultursatsningarnas inriktning i stort,  program, samarbeten, kontaktskapande m.m.

I min almanacka har K14 blivit snabbförkortningen för utskottet. Kan jämföras med AU eller NP. Första mer officiella uppdraget blir en "monitoring" hos kommissionen i Bryssel nästa vecka. Det innebär att Umeå för första gången ska redogöra för planeringsläget – både möjligheter och svårigheter.

Det är viktigt att komma ihår att Umeås uppdrag är att vara Sveriges bidrag till Europeisk kulturhuvudstad 2014. Alltså uppdraget är både nationellt och europeiskt. Umeå är och kommer att förbli den nordligaste huvudstaden på många år. Därför är det centralt att Umeå hjälper till att öppna dörren till norra Europa. För många människor i både Sverige och Europa är vår del av Europa ett exotisk kulturlandskap.

Den enighet som politiken i Umeå visat upp är en viktig förklaring till att Umeå fick uppdraget. Det innebär inte att alla kommer att vara eniga i alla sammanhang. Vi fåt väl se men debatt om innehåll och utformning är bra och skärper säkert profilen.

Samtidigt är kulturhuvudstad inte Umeå kommuns egna angelägenhet. Kommunen ska organisera men innehållet ska spegla hela samhället och landsändan. Universiteten, kulturföreningarna, folkbildningen, enskilda människor, privata företag och hela den ideella sektorn m.fl kan bidra på många sätt. Utan den bredden blir 2014 som en tom påse.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.