Kulturarbetet mitt bland terror och intolerens.

Är på väg hem frän Bryssel efter ett dygn med intensiva resonemnag om Umeå kulturhuvudstad 2014. Vi har träffat den internationella juryn och Ann Branch, EU-kommissionens högste tjänsteman för kulturhuvudstadsarbetet. Umeå fick beskriva hur arbetet fortskrider och juryn sammanfattade sin synpunkter.

Flera av jurymedlemmarna är uppriktigt nyfiken på Umeås möjligheter att genomföra ett annorlunda kulturhuvudstad. Samtidigt efterlyser man mer marknadsföring, tydligare kvalitet och fler exempel på den europeiska dimensionen. Vi från Ume frågade på vilket sätt juryn kan stödja oss kring vissa frågor. Vi vill att Umeå ska vara Sveriges flaggskepp 2014 dvs att nationela myndigheter och regeringen ger järnet för att marknadsföra K14 maximalt.

Förutom mötet med juryn använder vi timmarna att träffa representanter från Riga, Marseilles, Gdansk och andra städer. I januari 2011 är det Åbos och Tallins tur att genomföra sina kulturår. Man kan lära väldigt mycket av varandra. Mitt i terrorn, intolerensen och hoten mot öppenheten blir kulturen än viktigare. Kultur är basen för en fungerande demokrati.

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.