Rum för yttrandefrihet och förföljda skribenter i Umeå

Det blev rekordnabb behandling av min motion till kommunfullmäktige om fristadskommun för författare. Dessutom blev det bifall med uppdrag till kulturnämnden att utarbeta förslag tll regler och finansiering.

Sverige har världens äldsta lagstiftning om yttrandefrihet. Därför har vi ett särskilt ansvar för att yttrandefriheten försvaras även runt om i världen. Det finns sedan 2006 ett mer organiserat nätverk kring hur städer och kommuner kan bjuda in skribenter som förföljs till följd av sitt skrivande. Det gäller  författare, journalister, dramatiker, översttare, förläggare, poeter m.fl. Numer är även moderna sociala media i blickpunkten. I Egypten just nu blockeras internet m.m. på samma sätt som Kina och andra totalitära stater gjort före.

Internationella PEN-klubben säger att omkring 700 skribenter är fängslade till följd av sitt skrivande. Andra lever i exil. Via ICORN, international cities of refuge network, kan den enskilde skribenten ansöka om att få bli  "Guest Witer". Den kommun som i sin tur vill bli fristadskommun kan i sin tur bjuda in en eller flera skribenter. Det handlar dels om ett stipendium för att kunna leva sin vardag i gästkommunen. Men det handlar även om att öka den litterära eller journalistiska gemenskapen och dialogen med svenska kollegor, läsare och publik.

Grattis Umeå.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.