Ändra lagen för att rädda ambulanshelikoptern.

Frågan om ambulanshelikoptern och  flygbullret från trafiken till och från helikopterplattan vid Universitetssjukhuset är redan en obegriplig fråga för många. Fyrkantiga bullerregler ska inte kunna riskera att sätta stopp för ambulansflyget. Jag har försökt sätta mig in i lagstiftningen för att förstå diskussionen i Umeå. Det verkar som att lagen inte tar hänsyn till bullrets orsak och källa. Det blir enbart en fråga decibelmätning utan hänsyn till bakomliggande fakta.

Ambulanssjukvården har utvecklats snabbt och transportsättet är supereffektivt på många sätt. Det räddar liv. Det minskar lidandet.

Med dagens lagstiftning skulle teoretiskt även ambulanssignalerna och räddningstjänstens bilar bli föremål för bullerbegränsningar. En brandbil kan eka rätt ordentligt mellan huskropparna.

Jag tycker det är skillnad på buller från  vanlig trafik, järnvägar eller olidligt hög musik och buller från räddningsfordon och ambulanshelikoptrar. Jag tror att varje människa accepterar bullret från räddningsfordonen. Jag tycker det är orimligt att pengar från sjukvården ska användas till fönsterbyten och andra ombyggnationer.

Men lagstiftningen är neutral och gör ingen skillnad. Jag föreslår därför en lagändring som ger myndigheterna att ta särskilda hänsyn till ambulans helikoptrar och utryckningsfordon. Det borde gå att formulera undantag i miljölagstiftningen som beskriver att människor  inom rimliga gränser får acceptera bullret från räddningsfordon.

Ändra lagen för att rädda ambulanshelikoptern.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.