Tid för havtornsskörd 2.

Plockning av havtornsbär fortsätter. Jag får komma på egna försök att ta reda på bären. Trädets höjd är över fyra meter. Jag klippte ner kvistar. Sedan plockade jag bären av dessa lösa kvistar. Plockningslångsamheten  var ett kilo på två timmar. Efter arbetet går det inte att prissätta dessa s k Kvarkens Guld.

//Sasu

Etiketter:

6 kommentarer

  1. Maria Hedblom

    Hej Terttu.
    Du plockar alltså bären. Blir inte fingrarna fulla av stickor?
    Jag har köpt en havtornspress från Finland, (Österbotten). Den sätter man på busken och så rinner råsaften rakt ner i en flaska. Men då får jag förståss inte några bär. Men gott och nyttigt är det!

  2. Terttu Haapanen

    Svar till Maria Hedblom (2011-08-24 15:24)
    Jag vill plocka bären så hela som möjligt. De gamla buskarna är inte så stickiga. Vissa sorter är så vackra och stora, att jag vill ha de bären hela. Tur att vi inte har så mycket bär så att jag orkar plocka dem…

  3. Maria Hedblom

    Hej igen Terttu.
    Jag har fått lära mig av biologer att om du klipper av de fruktbärande grenarna så kommer inte bären tillbaka. Varför kommer jag inte ihåg just nu. Men du som har hela gården full av havtorn kanske vet av erfarenhet hur det fungerar.

  4. Terttu Haapanen

    Svar till Maria Hedblom (2011-08-30 12:32)
    Om jag skär bärbara kvistar, blir det inte några bär nästa år. Att förklara kan jag inte riktigt. Jag får vänta tills nya skott växer i busken och börjar ge bär igen. Bären kommer varje år uppåt, inte i samma ställe som i år. Därför växer buskarna i höjden. Vi har haft även några bär in i stammen mitt i trädet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.